Řidič u kraje silnice narazí na mládě rysa

Přidat na Seznam.cz

Poté, co se na TikToku objevilo rozkošné video s mládětem rysa, jsme se nemohli nepodělit o všechna zábavná a zajímavá fakta o těchto vzácných kočkovitých šelmách. Tyto tvory charakterizují jejich uši, které jsou svým způsobem roztomilé. Co ale teprve to, jak jsou roztomilá mláďata těchto šelem!  

Vzhled rysů se mění na základě jejich výskytu

V porovnání se svými jižními protějšky jsou rysi na severu často větší. Jejich zbarvení srsti je různé a bylo pozorováno v odstínech buffově hnědé, červenohnědé, žlutohnědé a světle šedé. Obvykle jsou poněkud skvrnití; někteří mají vzory pouze na spodní straně, jiní na bocích a hřbetu trupu.

Samice porodí po zhruba 50-70denní březosti vrh jednoho až osmi koťat. Po narození váží od 280 gramů do 350 gramů a do šesti dnů věku se jim otevřou oči. Odstavují se mezi třetím a čtvrtým měsícem věku a pohlavní dospělost nastává u samců a samic ve 12, resp. 24 měsících. Ve volné přírodě se rysi dožívají 12-13 let, v zajetí přes 20 let. Ačkoli jejich hlavním zdrojem potravy jsou králíci, konzumují také hlodavce, bobry, ptáky, netopýry a jeleny. Jsou to také mrchožrouti.

Na níže uvedeném videu je slyšet, jak lidé volají rysa blíž k sobě. Zdá se, že mladá kočkovitá šelma mňouká a pravděpodobně se snaží získat pozornost své matky. Naštěstí byli tito lidé v bezpečí ve svém autě a po této interakci rychle odjeli.

Rysi jako domácí mazlíčci

I když někteří tvrdí, že rysi mohou být ve vhodném prostředí skvělými domácími mazlíčky, pravdou je, že jsou to divoká zvířata. Chov rysů jako domácích mazlíčků by mohl vést k opravdovým problémům. Navíc v České republice si musíte nejprve vyřídit doklady k chovu a pořídit mu kotec o velikosti minimálně dvacet metrů čtverečních. To ale není všechno, budoucí chovatel si ještě musí vyřídit výjimku ze zákona 114/1992sb, bez které chovateli hrozí vysoké pokuty nebo vězení.

Zdroj: AZAnimals