Bengálská kočka, Savannah či Siamská kočka nejsou vhodné pro chovatele začátečníky

Přidat na Seznam.cz

Od láskyplného předení až po spontánní útoky – kočičí společník může být skvělým způsobem, jak do vaší domácnosti vnést smysl pro dobrodružství. Podívejte se na pár plemen, která vám ale dají zabrat.

Bengálská kočka

Je křížencem kočky kombinované s malou a nepolapitelnou asijskou leopardí kočkou, bude jistě skvělým doplňkem každého milujícího domova. Díky svému nezkrotnému původu nejsou agresivní rysy tohoto konkrétního plemene žádným překvapením. Jsou náchylné k řadě zdravotních problémů, od ledvinových a srdečních onemocnění až po další, jako je brachycefalický syndrom dýchacích cest. Jsou také velmi náchylné k pásovému oparu a kočičí infekční peritonitidě, která může být smrtelná. Dlouhá, splývavá srst peršanek vyžaduje vnitřní, chráněné prostředí.

Savannah

Savannah je dalším typem křížence kočky s divokým plemenem, jedná se o směs africké servalky a běžné kočky domácí. Díky krásné strakaté srsti a přívalům energie nebudete mít problém představit si tuto divokou kočku v divoké krajině africké savany. Kočky Savannah mají větší lovecký pud než jejich domácí kočičí protějšky, což je dáno jejich nedomestikovaným původem.

Siamská kočka

Siamské kočky jsou mrštné a atletické plemeno, které vyžaduje stimulaci nebo spoustu hraček, které je zaměstnají. Dospělé siamské kočky je třeba krmit alespoň dvakrát denně, ale koťata potřebují častější krmení, alespoň třikrát až čtyřikrát denně, protože rychleji spalují kalorie. Siamské kočky jsou také náchylné k několika zdravotním problémům, včetně astmatu, mediastinálního lymfomu (druh rakoviny způsobující hromadění tekutiny kolem plic) a systémové amyloidózy, která může vést k selhání jater nebo ledvin.

Zdroj: Newsweek, Friends4life, Thediscerningcat