Příští rok přijde Jeep Gladiator 4xe pohonem Wrangler Plug-In

Přidat na Seznam.cz

Středně velký pick-up značky Jeep dostane plug-in hybridní variantu, která by měla využívat stejnou pohonnou jednotku o výkonu 375 koní, jaká se nachází v populárním modelu Wrangler 4xe, informuje portál Car and Drive.

Gladiator 4xe by měl využívat stejnou pohonnou jednotku jako Wrangler 4xe, která spojuje řadový čtyřválec s turbodmychadlem a elektromotorem o výkonu 375 koní.

Hybridy měly kdysi pověst podivně vypadajících experimentů, které řídí jen ti nejzarytější ekologičtí bojovníci, ale v posledním desetiletí se plynové a elektrické pohonné jednotky rozšířily napříč automobilovým průmyslem. Příkladem je Jeep Wrangler 4xe, který si navzdory modernímu podvozku zachoval svůj ikonický krabicovitý vzhled. Nyní Jeep oznámil, že od příštího roku bude automobilka nabízet také model Gladiator 4xe.

Podrobnosti zatím neznáme

Blížící se příchod plug-in-hybridního pick-upu oznámil generální ředitel Jeepu Antonio Filosa prostřednictvím sítě LinkedIn, žádné další podrobnosti však neuvedl. Jeep právě osvěžil model Gladiator pro modelový rok 2024 mírně upravenou maskou chladiče a novým 12,3palcovým dotykovým displejem, takže neočekáváme, že by 4xe přinesl nějaké zásadní vizuální změny, kromě modrých akcentů a odznaků, které již byly k vidění na plug-in Wrangleru.

Podobné jako Wragler

Rovněž neočekáváme žádné rozdíly mezi plug-in pohonnou jednotkou v připravovaném Gladiatoru 4xe a stávajícím Wrangleru 4xe, vzhledem k tomu, že Gladiator je v podstatě pick-up verze Wrangleru. Wrangler 4xe je vybaven přeplňovaným řadovým čtyřválcem o objemu 2,0 litru, který dosahuje výkonu 270 koní a točivého momentu 33 N.m. Vůz je vybaven turbodmychadlem. Ten je kombinován s elektromotorem o výkonu 34 koní, což dohromady dává výkon 375 koní a točivý moment 53 N.m. Lithium-iontová baterie s kapacitou 17,0 kWh zajišťuje dojezd přes 33 km. Podrobné informace o modelu Gladiator 4xe by měly být zveřejněny ještě letos.

Zdroj: Car and Drive