Palestinci prchají z Rafáhu

Přidat na Seznam.cz

Palestinští civilisté, kterým izraelská armáda nařídila opustit východní Rafáh, popsali svůj strach a zoufalství z toho, že byli vyhnáni ze svých domovů a přístřeší, protože na nejjižnější město Gazy dopadly izraelské letecké údery.

Izraelské obranné síly v pondělí uvedly, že v současné době provádějí cílené údery proti teroristickým cílům Hamásu ve východním Rafáhu na jihu pásma Gazy. Úřad izraelského premiéra ve svém prohlášení uvedl, že válečný kabinet země jednomyslně rozhodl pokračovat v operaci v Rafáhu, aby vyvinul vojenský tlak na Hamás, uvádí CNN.

„Izraelci nám poslali zprávy, ve kterých nám nařizují odejít. Nemůžeme zůstat.“ řekla prchající žena z východního Rafáhu.

Již dříve v pondělí izraelská armáda vyzvala přibližně 100 000 Palestinců žijících v některých částech východního Rafáhu, aby se okamžitě evakuovali, a řekla jim, aby se přestěhovali do Al-Mawasi, pobřežního města poblíž města Khan Younis. Toto město však podle humanitárních skupin není vhodné k bydlení. Šéf OSN pro lidská práva Volker Türk tento krok označil za nelidský a Norská rada pro uprchlíky za více než znepokojující.

Mnozí z těch, kteří opouštějí východní Rafáh, byli již dříve několikrát vysídleni, když se Izrael soustředil na přesuny z města do města.

V posledních měsících izraelské údery zhoršily podmínky pro ty, kteří ve městě žijí a ukrývají se, včetně odhadem 600 000 dětí. Rychle se šíří podvýživa a zdravotnická zařízení jsou kvůli obléhání izraelskými úřady nefunkční, uvedla organizace Lékaři bez hranic.

Dětský fond OSN (UNICEF) uvedl, že Rafáh je nyní městem dětí, které nemají v Gaze kam bezpečně jít. Izraelský pozemní vpád by představoval katastrofální riziko pro již tak zraněné, nemocné, podvyživené a traumatizované lidi, kteří nemají žádné bezpečné místo, uvedl.

Zdroj: CNN, doctorswithoutborders.org