Izrael převzala kontrolu nad částí palestinského města Rafáh na egyptské hranici

Přidat na Seznam.cz

Izraelská armáda v úterý uvedla, že převzala kontrolu nad palestinskou stranou přechodu do města Rafáh, který je klíčovým vstupním bodem pro pomoc do Gazy na egyptské hranici.

Izraelská armáda oznámila, že převzala kontrolu nad gazanskou stranou hraničního přechodu Rafáhu, který je jediným přechodem mezi Gazou a Egyptem a také je klíčovým bodem pro dopravu humanitární pomoci do této oblasti. Vojenský představitel Izraele potvrdil, že jejich síly mají operační kontrolu nad oblastí a zdůraznil, že vojenské operace v této lokalitě stále pokračují, informuje zpravodajská stanice CNN.

Tato vojenská akce přichází v době, kdy Izrael znovu potvrdil svůj záměr pokračovat v ofenzivě proti Hamásu, protože podmínky příměří navržené militantní skupinou podle Izraele nesplňují jeho požadavky.

Izraelský útok je kritizován řadou západních mocností

Podle egyptského představitele je rozsah útoku omezený a izraelské síly plánují po jeho dokončení území opustit. Tato informace přichází v době, kdy Izrael oznámil zahájení vojenské operace proti Rafáahu, což vyvolalo mezinárodní znepokojení. OSN, USA, EU a řada humanitárních organizací varovaly, že útok by mohl mít katastrofální důsledky pro přibližně 1,4 milionu lidí žijících v dané oblasti, informuje zpravodajský portál Al Jazeera

Zdroj: CNN, Al Jazeera