Sedm mrtvých při útoku v ruském Belgorodském regionu

Přidat na Seznam.cz

Při leteckém útoku na ruskou Belgorodskou oblast na hranicích s Ukrajinou zahynulo sedm lidí a nejméně 35 jich bylo zraněno.

Regionální gubernátor Vjačeslav Gladkov obvinil ukrajinské síly z útoku u obce Berjozovka, který byl podle něj proveden pomocí bezpilotních letounů a zasáhl minibusy převážející dělníky do závodu na výrobu masa a také osobní automobil. Gladkov také uvedl, že za posledních 24 hodin bylo napadeno i několik dalších míst v Belgorodské oblasti, kde byly poškozeny obytné budovy, uvádí BBC.

Rusko mezitím pokračovalo v útocích na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a při nočním bombardování poškodilo zařízení v severní Sumské oblasti, která sousedí s Belgorodskou oblastí. Ukrajinské ministerstvo energetiky uvedlo, že kvůli útoku zůstalo bez proudu více než 400 000 lidí. Podle místních úřadů se do rána podařilo dodávky elektřiny částečně obnovit.

V pondělí ruské ministerstvo obrany uvedlo, že zahájilo přípravy na raketová cvičení simulující použití nestrategických jaderných zbraní. Tisková agentura TASS uvedla, že cvičení, která nařídil ruský prezident Vladimir Putin, by se měla uskutečnit „v blízké budoucnosti“ a budou se jich účastnit raketové formace i vzdušné a námořní síly. Rozhodnutí uspořádat cvičení bylo přijato v reakci na „provokativní prohlášení a hrozby některých západních představitelů vůči Ruské federaci“, dodalo ministerstvo.

Zdroj: BBC, dawn.com