ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5273 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Folkové prázdniny lákají na radikální úpravu polky

0 jsk 7.5.2024

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, to je každý rok osm dní na přelomu července a srpna naplněných pečlivě vybranou hudbou z celého světa i od nás, pestrého doprovodného programu, setkávání generací včetně rodin s dětmi a přátelskou atmosférou v krásném prostředí náměšťského renesančního zámku, parku i přilehlého okolí řeky Oslavy. A ne jinak tomu bude i letos, při osmatřicátém ročníku, který proběhne od 27. července do 3. srpna.

Letošní program zahájí v premiéře jazzový skladatel a multiinstrumentalista Jiří Slavík a jeho desetičlenný soubor Polka-boys s projektem nazvaným Polkatime, který vrací do polky taneční odvázanost a humor. Vůbec poprvé do České republiky přijede zpěvačka Valeria Castro z Kanárských ostrovů (na snímku), která loni zazářila na veletrhu Womex a získala nominaci na Latin Grammy.

Velmi silné zastoupení bude mít letos americký kontinent, od old-time music z Apalačských hor přes americanu ze Středozápadu, gotický folk z Texasu až po rytmicky strhující hudbu z Kolumbie, Mexika a Venezuely.

K prvním potvrzeným českým a slovenským jménům patří například Jiří Pavlica s Hradišťanem, Bratři Ebenové, Iva Bittová s Pavlem Fischerem, Jakubem Jedlinským a sborem Babačka, Marie Puttnerová, šansoniérka Szidi Tobias, stará beskydská muzyka RukyNaDudy a dívčí skupina Devany z Těrchové.