Domů
Jaderné elektrárny
Temelín modernizuje dieselgenerátory, investuje 17 mil. Kč
JE Temelín
Autor: Petr Šmolík

Temelín modernizuje dieselgenerátory, investuje 17 mil. Kč

Jaderná elektrárna Temelín dokončila modernizaci prvního z osmi dieselgenerátorů, které jí slouží jako záložní zdroj elektřiny. Letos chce ČEZ v Temelíně dokončit úpravu poloviny z osmi dieselgenerátorů, zbytek modernizuje příští rok. Do modernizace investuje 17 milionů korun. Investice slouží pro zajištění nejméně šedesátiletého provozu jihočeské jaderné elektrárny, informoval ČTK v tiskové zprávě mluvčí Temelína Marek Sviták.

Při modernizaci se vymění vnitřní prvky řídicích skříní a instaluje se nový software. Úpravu mají hotovou na jednom ze tří dieselgenerátorů prvního bloku. „Ještě letos za provozu upravíme jeden ze dvou dieselgenerátorů společných pro oba bloky a další dva máme v plánu zmodernizovat během odstávky druhého bloku. Důvodem je dlouhodobá udržovatelnost systému a dostupnost náhradních dílů,“ uvedl ředitel Temelína Jan Kruml. Podle člena představenstva ČEZ Bohdana Zronka energetická společnost investovala do modernizace Temelína od začátku jeho provozu přes 31 miliard.

Dieselgenerátory fungují jako zálohy pro elektrické napájení bezpečnostních systémů. Temelín jich má deset. Většina je v seizmicky odolných budovách. Jejich odolnost je stejná jako odolnost budovy, která chrání reaktor. Zvládnou tedy nejméně stokrát větší zemětřesení, než jaké bylo v okolí elektrárny kdy zaznamenáno. V provozu jsou několik hodin v roce, ale elektrárna jejich stav hlídá. Do jejich údržby ČEZ ročně investuje miliony korun.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(3)
Ivan Novák
7. květen 2024, 14:42

Nový software pro havarijní napájení... Forsmark 2006. Modernizovat se to dřív nebo později musí, ale aby zábavy nebylo až moc.

By mne zajímalo, co přesně vláda chtěla dnes rozhodovat o jaderných povolovacích předpisech.

De Carbon
7. květen 2024, 22:58

Jakou naftu maji v zasobnicich? Muj traktor ktery pouzivam jen par mesicu v roce ma problemy s naftou starou rok. Letos me praskla sklenicka protoze se tam nahromadila voda kterou jsem kratce predtim vypustil. Asi byla cela nafta plna vody. Tak by me zajimalo jak to ma JE zarizene kdyz tu naftu spotrebuji maximalne jednou za 10 let. Asi maji protekci a dostavaji naftu bez prisady.

Zdeves Pavel
8. květen 2024, 18:35

Diesel generátory se periodicky dle provozních předpisů testují na start a provoz. Start je dle speciální logiky do 20 secund od povelů.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se