Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

Autor: Petr Třešňák, A report

Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z akce, jež v ČR nemá obdoby, poputuje na Vojenský fond solidarity.

Nad akcí převzali záštitu ministryně obrany i náčelník Generálního štábu AČR, který ji považuje za ušlechtilý nápad: „Akcí jsem nadšený až dojatý, ale vojáci mají obecně ve své DNA zakotveno pomáhat si a krýt si záda, proto jejich aktivitou zase tak šokovaný nejsem,“ ocenil generálporučík Karel Řehka iniciativu 43. výsadkového pluku v Chrudimi.

Přesnou částku z pondělního večera budou organizátoři znát na konci týdne. Podle předsedy výboru Vojenského fondu solidarity i ředitele odboru pro válečné veterány a válečné hroby plukovníka Roberta Speychala je na účtu fondu poprvé od jeho založení částka přesahující 40 milionů korun.

„Šli jsme se bít za dobrou věc, podpořili jsme i děti, které přišly ve službě o jednoho z rodičů. Jsem rád, že jsme pro charitu získali i profesionální zápasníky, za což jsem jim vděčný,“ říká velitel z pořádajícího 43. výsadkového pluku v Chrudimi a architekt dobročinné události podplukovník Petr Matouš, který včera poprvé v životě vstoupil do klece MMA. A to rovnou proti hvězdě UFC Davidu Dvořákovi. I když s ním prohrál, hala byla z velitelova vzdoru elektrizována.

Bojové sporty a armáda měly k sobě vždy blízko. „Box byl ve třicátých letech brán za součást všestranné přípravy vojáků. Stačí si také vzpomenout na příběh několikanásobného mistra Československa a vicemistra v boxu Vildy Jakše, který za války sloužil jako palubní střelec u 311. československé bombardovací perutě RAF,“ připomíná koordinátor projektu CZ Fighters For Veterans Ondřej Fiala.

Hvězda UFC míří do záloh

Chrudimští výsadkáři se rozhodli podpořit rodiny vojáků, kteří padli v misích, anebo zraněné kolegy. A tak se zrodila myšlenka vyzvat profesionální zápasníky MMA, MMA Underground (souboj v postoji s hodem na zem) i klasického boxu. Největší hvězdou večera byl David Dvořák, člen UFC, v níž jako prvních Čech vyhrál debutový zápas. „Když mě Petr Matouš oslovil, neváhal jsem. Jsem šťastný, že jsem válečné veterány podpořil. K armádě chovám respekt. Zajímám se o její historii a sbírám i zbraně. Letos bych chtěl vstoupit do aktivní zálohy, k výsadkářům do Chrudimi.“

Armáda je má rodina

Jedinečná akce, kterou přímým přenosem tři hodiny vysílal kanál ČT 4 Sport a diváci mohli přispívat prostřednictvím QR kódu, nenechala lhostejnými i vojáky z ostatních útvarů. V Praze se mimo jiné představili četař Jan Široký ze 73. tankového praporu v Přáslavicích, desátník Dušan Glezgo z 44. lehkého motorizovaného praporu v Jindřichově Hradci či desátník Josef Štummer a četař Dominik Humburger, kteří oba jako profesionální zápasníci v MMA reprezentovali 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci „Armáda je pro mě druhá rodina. Jsem pyšný, že jsem mohl být jedním z aktérů na galavečeru, “ říká profesionální zápasník MMA Humburger, jenž ale nastoupil v klasickém boxu.

Přímo v UNYP Aréně charitativní večer sledoval štábní praporčík ve výslužbě Martin Koucourek, kterého neurologické onemocnění upoutalo na invalidní vozík. V armádě strávil 33 let a prošel misemi v Bosně a Hercegovině, Afghánistánu, Iráku, Mali a Kosovu. „Můj stav se v současné době zastavil. Klukům jsem proto říkal, ať peníze pošlou hlavně dětem, které někoho ztratily. Ale Petr Matouš trval na tom, že i já musím peníze dostat,“ podotýká Koucourek. Za finanční dar by si rád pořídil auto s ručním řízením.

Hrdiny jsou děti padlých kamarádů

Akce dojala i praporčici Veroniku Rosickou, jejíž syn William se narodil v nedokončeném 26. týdnu. Vážil jen pět set třicet gramů. První půl rok života strávil v nemocnici, kde se mnohokrát ocitl v ohrožení života. Dvouletý bojovník nyní intenzivně rehabilituje a dělá vše pro to, aby začal mluvit a kompletně se zbavil výživy pomocí PEG sondy. Podpora fondu je klíčová, aby jejich těžký příběh měl šťastný konec. „Rozplakala jsem se, když mi Petr Matouš oznámil, co s kolegy chystá. Jsem mu vděčná, že nezapomněl ani na Williama, který s pomocí chodítka už začal v dubnu utíkat,“ praví maminka.

Vojáci s profesionálními zápasníky k večeru CZ Fightres Veterans přistoupili se vší vážností. Za hrdiny se nikdo z bojovníků po akci nepovažoval. „Hrdiny jsou děti našich padlých kamarádů,“ má jasno Petr Matouš, držitel státního vyznamenání Medaile Za hrdinství, nositel Kříže obrany státu ministra obrany ČR a laureát dvou Záslužných křížů ministra obrany ČR za záchranu lidského života.