Bezpečnostní služba Ukrajiny odhalila síť agentů FSB, kteří připravovali atentát na Zelenského

Přidat na Seznam.cz

Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) odhalila síť agentů, kteří připravovali atentát na prezidenta Volodymyra Zelenského a dalších představitelů nejvyššího vojenského a politického vedení země.

„Plány měla realizovat agenturní síť, kterou předem odhalila Bezpečnostní služba Ukrajiny za pomoci vedení odboru ochrany státu. Součástí sítě, na jejíž činnost dohlížela FSB z Moskvy, byli dva plukovníci Státní ochrany, kteří „vynášeli“ utajované informace do Ruské federace,“ uvedla SBU.

Jedním z úkolů zpravodajské sítě bylo pátrat po vykonavatelích plánu likvidace mezi vojáky blízkými Zelenského bodyguardům. Vykonavatelé měli vzít nejvyššího velitele jako rukojmí a poté ho zabít, píše portál UAinfo. Nepřítel také plánoval odstranit šéfa SBU Vasyla Maljuka, vedoucího ukrajinské rozvědky Kyryla Budanova a další vysoké úředníky.

V plánu bylo, že naverbovaný agent bude sledovat pohyb střežené osoby a předávat potřebné informace. Poté bylo podle souřadnic domu, kde se osoba nacházela, plánováno zahájit raketový útok. „Pak se chystali zaútočit na lidi, kteří zůstali na místě, pomocí dronu. Poté Rusové plánovali zasáhnout další raketou, včetně zničení stop,“ dodala SBU.

Zbraně pro nepřátelského agenta zajistil plukovník Státní ochrany, který je přivezl do Kyjeva: Drony FPV, nálože pro RPG-7, protipěchotní miny MON-90. SBU zaznamenala plukovníkovy cesty do jiné oblasti Ukrajiny pro drony a výbušniny. SBU zaznamenala zejména rozhovory mezi potenciálním teroristickým útočníkem a „kurátorem“ z ruské Federální bezpečnostní služby (FSB). Oba byli zadrženi, píše deník RBC-Ukraine.

Podle SBU ruská FSB opět potvrdila status teroristické organizace. Na organizaci teroristického útoku dohlíželi důstojníci 9. ředitelství operativně informačního odboru 5. služby. SBU prohledala místa pobytu pachatelů a zabavila příslušnou munici a další důkazy o trestné činnosti.

Podle šéfa SBU Vasyla Maljuka o speciální operaci věděl omezený počet lidí. Zejména on osobně kontroloval její průběh. Teroristický útok měl být podle něj „dárkem“ diktátorovi Vladimiru Putinovi k jeho inauguraci. Ten však dostal pouze selhání ruských tajných služeb.

Zdroj: UAinfo, RBC-Ukraine