Německý kancléř Scholz: 35 tisíc německých vojáků je připraveno bránit území NATO

Přidat na Seznam.cz

Německý kancléř Olaf Scholz na setkání šéfů vlád pobaltských zemí v Lotyšsku 6. května řekl, že německá armáda je připravena bránit území svých spojenců, uvádí server New Voice of Ukraine.

Sholz zdůraznil, že bezpečnost pobaltských spojenců je také bezpečností Německa a je odhodláno bránit každý metr čtvereční aliančního území.

,,Útok na vás je také útokem na nás. To nemůžeme připustit,“ dodal německý kancléř.

Podle Sholze má Německo připraveno téměř 35 tisíc vojáků k rychlé pomoci svých spojenců NATO.

Německá brigáda v Pobaltí

Německo nyní zřizuje základnu pro brigádu 4 800 německých vojáků nedaleko polsko-litevské hranice. Do roku 2027 mají být umístěni v Pabradě, kde půjde o největší kontingent vojáků umístěných v zahraničí, píše server Euractiv.

Kvůli nárůstu ruské agrese pobaltské země uvažují také o zdvojnásobení počtu svých vojáků v blízkosti hranic. Německo minulý týden uvedlo, že se stalo obětí ruského kybernetického útoku, stejně jako Česká republika.

Eskalaci napětí způsobil také nedávný výrok náměstka ruského ministra obrany Viktora Goremykina. Ten řekl, že ruské jednotky jsou schopny během několika hodin obsadit strategický koridor Suwalki, který se nachází mezi Litvou a Polskem.

Již dříve se diskutovalo o tom, že by Německo nasadilo své vojáky do Pobaltí. Tento podnět se objevil s invazí Ruska na Ukrajinu. Podle deníku Evropska Pravda se k tomu Německo zavázalo loni v červnu. Odhady hovoří o tom, že nasazení německé brigády v Litvě by mohly stát až 11 milionů eur (asi 275 milionů korun).

Zdroj: New Voice of Ukraine, Euractiv, Evropska Pravda