Kreml využívá jaderné vydírání k ovlivnění rozhodování Západu o Ukrajině, uvádí ISW

Přidat na Seznam.cz

Zdá se, že Kreml znovu zintenzivňuje reflexní kontrolní kampaň zaměřenou na rozhodování Západu pomocí jaderných hrozeb a diplomatické manipulace, uvedl to Institut pro studium války (ISW).

Podle analytiků ISW je reflexivní kontrola klíčovým prvkem ruských nástrojů hybridní války – jedná se o taktiku, která spočívá ve formování protivníka cílenou rétorikou a informačními operacemi tak, aby protivník dobrovolně podnikal kroky, které jsou pro Rusko výhodné, píše portál Ukrinform.

„Rusko v průběhu své invaze na Ukrajinu často používalo jaderné šavle, aby přimělo Západ přestat poskytovat Ukrajině vojenskou podporu, a toto jaderné šavlování se stalo často používanou formou ruské reflexivní kontroly,“ uvádí se ve zprávě. Jak ISW často uvádí, ruští představitelé jsou rozhodujícími prvky ruského úsilí o využívání jaderné rétoriky jako formy reflexivní kontroly. Ruští představitelé důsledně časují cvičení jaderné připravenosti a hrozby jaderné odvety s důležitými politickými rozhodnutími Západu týkajícími se války na Ukrajině, aby donutili západní rozhodovací orgány k sebeomezení a zmírnění podpory Ukrajiny.

Současné zjevné oživení jaderné rétoriky, tentokrát v podobě plánovaných cvičení s taktickými jadernými zbraněmi, se podle analytiků shoduje s blížícím se příchodem západních zbraní na Ukrajinu, uvádí deník Ukrajinska Pravda.

„Ruští představitelé pravděpodobně využívají informační operace s jadernými zbraněmi k tomu, aby odradili západní partnery Ukrajiny od poskytnutí další vojenské podpory a aby zastrašili západní rozhodovací orgány a nedovolili ukrajinským silám používat systémy poskytnuté Západem k útokům na legitimní vojenské cíle v Rusku,“ uvedl ISW.

Ruské jednotky se v rámci této širší informační operace o jaderné rétorice zapojují do běžných jaderných cvičení, ale ISW nadále soudí, že je velmi nepravděpodobné, že by Rusko použilo taktickou jadernou zbraň na bojišti na Ukrajině nebo kdekoli jinde.

Zdroj: Ukrinform, Ukrajinska Pravda