Na Histo Cup láká výstava ve Vaňkovce. Ukazuje formuli i Lamborghini

Fanoušci historických závodních automobilů upínají svůj zrak k Brnu. Na Masarykův okruh během nadcházejícího víkendu po roce opět zavítá seriál Histo Cup. Šampionát nabídne divákům souboje sportovních vozů, cestovních aut nebo formulových monopostů ze druhé poloviny minulého století. Události předchází výstava v Galerii Vaňkovka.

„Fanoušci se určitě mohou těšit na velkou podívanou,“ láká motoristické příznivce na podnik PR manažer Automotodromu Brno Petr Boháč. „V Histo Cupu startují opravdu výjimečné závodní vozy. Nebojím se říct, že jde o jakousi výkladní skříň motorsportu, která připomíná jeho zlaté časy. Tato série je zajímavá nejenom pro pamětníky, ale také pro mladší generace. Jde totiž o jedinečnou příležitost vidět v ostrých soubojích auta, která jsou dnes za normálních okolností už jen ozdobou každého motoristického muzea,“ dodává.

Pod hlavičkou Histo Cupu si během soboty a neděle zazávodí deset různých kategorií. V akci se ukážou jak sportovní vozy, tak cestovní automobily, ale také formulové monoposty, které se po závodních okruzích proháněly ve druhé polovině 20. století. Zlatý hřeb programu představuje kategorie Anhang K.

„Startují zde skutečně původní vozy bez jakýchkoli moderních úprav,“ říká Boháč o nejvyšší třídě, ve které budou mít komu fandit také čeští fanoušci. „Určitě bych rád upozornil na Davida Bečváře. Ten už se v minulosti stal v Histo Cupu šampionem a v letošním roce pojede s Fordem Sierra RS500 Cosworth,“ podotýká Boháč.

Závody Anhang K přijdou na řadu vždy odpoledne. Zatímco v sobotu odstartuje první jízda v 15:55, v neděli se pojede od 16:30. Oba závody potrvají 30 minut. Celý harmonogram víkendu najdete ZDE.

Výstava ve Vaňkovce i Strakovo povídání

Fanoušci motorsportu si v Brně přijdou na své nejenom v době, kdy se bude na dráze závodit. Přichystán je totiž i nabitý doprovodný program. Ten odstartoval už spolu s novým týdnem.

„Od pondělí probíhá v Galerii Vaňkovka výstava dvou závodních vozů ze dvou různých období motorsportu. Zatímco jedním z nich je Lamborghini Huracán stáje Mičánek Motorsport powered by Buggyra, druhé auto zapůjčil na výstavu tým Pfeifer Motorsport. Jde o monopost MTX 1-01, se kterým kdysi závodil Jiří Rosický, ale především Jiří Mičánek starší. Mezi oběma vozy tedy můžeme najít rodinné spojení,“ říká Boháč o výstavě.

Návštěvu Galerie Vaňkovka by si fanoušci neměli nechat uniknout i podle Jiřího Mičánka mladšího. „Myslím si, že přímé srovnání historického závodního auta a Huracánu skvěle ukazuje, kam se motorsport posunul. Věřím, že jako pozvánka na víkend na Masarykově okruhu to funguje skvěle,“ domnívá se.

V sobotu večer po skončení závodního programu se ujme slova Martin Straka. Populární motoristický komentátor uspořádá od 18:15 hodin v tiskovém centru hodinovou besedu. Jejím tématem budou hvězdy F1 v Brně.

„Existuje řada zajímavých příběhů spojených s bývalými jezdci F1. Ať už jsou známé nebo zapomenuté, jsou velmi úzce spojeny s historií Masarykova okruhu. Martin je svým rozsahem znalostí výjimečný a v podstatě jakékoli téma dokáže poutavě propojit s historií Masarykova okruhu. Kromě toho nachází linky, které by fanoušky motorsportu na první dobrou možná nenapadly. A právě v tom je kouzlo celého jeho povídání,“ říká Petr Boháč.

Během závodního víkendu bude k vidění rovněž zrekonstruovaný originál vozu BMW 635 CSi Hartge z roku 1983, za jehož volantem v minulosti sbírali úspěchy Břetislav Enge a Zdeněk Vojtěch. V sobotu ve 12:30 dojde k jeho slavnostnímu odhalení. Poté bude vystaven v boxech.

Foto: Lukáš Ston/Automotodrom Brno

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.