Americké námořnictvo vyslalo do Dánska špičkové 12 metrové kontejnerové raketové odpalovací zařízení

Americké námořnictvo rozmístilo na dánském ostrově Bornholm pro účely výcviku své nejmodernější kontejnerové raketové odpalovací zařízení.

Kontejnerové raketové odpalovací zařízení, označované jako MK70 Payload Delivery System, bylo předvedeno během nácviku na Bornholmu poté, co dorazilo na palubě letounu C-17 Globemaster III amerického letectva na letiště Bornholm.

Při objasňování povahy střel umístěných v odpalovacích buňkách námořnictvo uvedlo, že obsahují střely SM-3.

Toto nasazení podtrhuje závazek amerických námořních sil v Evropě k regionálnímu míru a bezpečnosti a je příkladem jejich připravenosti na potenciální konflikty, přičemž klade důraz na strategickou připravenost.

Systém MK70 PDS, vyrobený společností Lockheed Martin, se čtyřmi údernými buňkami MK41 Vertical Launching System uzavřenými v kontejneru o délce 12 metrů, byl představen v září 2021.

Odpalovací zařízení MK 41 VLS v současné době používané americkým námořnictvem na křižnících třídy Ticonderoga a Arleigh Burke se dá přeměnit do podoby na pozemní systém.

Nástup kontejnerových raketových platforem dlouhého doletu představuje změnu paradigmatu v námořní válce a nabízí námořnictvu univerzální a impozantní mechanismus pro nasazení palebné síly. Tento systém, umístěný ve standardních přepravních kontejnerech, poskytuje možnost odpalovat střely jako SM-3 a Tomahawk, čímž posiluje námořní schopnosti v dynamickém bezpečnostním prostředí.

Zdroj: Defence blog