F1. Hrubé chyba FIA s bezpečnostním vozem. Co se stalo s vozem při Miami Grand Prix?

Přidat na Seznam.cz

Miami GP se nesla ve znamení vítězství Landa Norrise před Maxem Verstappenem na trati. Výkon jezdce McLarenu byl sice pěkný a zasloužený, jak zdůrazňovali všichni jezdci, nicméně těžil z hrubé chyby FIA s bezpečnostním vozem…

V neděli 5. května se Lando Norris stal dalším vítězem Miami GP, 114. v historii F1. Čtyřiadvacetiletý Brit se stal v závěru svého 109. závodu s McLarenem vítězem, stejně jako svého času Jean Alesi (první vítězství ve 31 letech), který zvítězil později.

Zaslouží si to

První místo přivítali všichni účastníci závodu: „Mám z Landa obrovskou radost,“ řekl jeho krajan Lewis Hamilton, a „zaslouží si to“ řekl Max Verstappen, trojnásobný úřadující mistr světa, který byl letos poprvé na trati poražen. Carlos Sainz vyhrál GP Austrálie poté, co Nizozemec odstoupil.

Pochvala tedy pro druhého v pořadí amerického závodu, který byl přesto velkým poraženým závodu. Právě na konci 29. kola se GP obrátila vzhůru nohama poté, co po kolizi Kevina Magnussena (Haas) a Logana Sargeanta (Williams) americký jezdec odstoupil. Jeho jednomístný vůz musel být evakuován, což znamenalo, že GP musela být dojeta v bezpečnostním voze. O tom se hodně psalo poté, co Lando Norris projel cílem.

V době výjezdu vozu Lando Norris již vedl GP a ještě nezastavil v boxech, na rozdíl od Maxe Verstappena, který tak učinil o několik kol dříve. Až do tohoto incidentu jezdec Red Bullu stále železnou rukou vedl závod s konstantním náskokem 3 sekund před svým pronásledovatelem, kterým byl tehdy druhý jezdec McLarenu Oscar Piastri.

Všichni jsou zvyklí, že vede Max?

Připomínáme, že podle pravidel musí bezpečnostní vůz vyjet před vedoucího jezdce, takže v tu chvíli měl vyjet před Lando Norrise, ale to se nestalo… Vůz řízený Berndem Maylanderem vyjel před Maxe Verstappena, přičemž Nizozemec byl považován za vedoucího jezdce! „Bezpečnostní vůz je tak zvyklý na to, že Verstappen vede závod, že vyjel před Verstappena,“ řekl pro Canal+ šéf Ferrari Frédéric Vasseur.

Díky této chybě mohl jezdec McLarenu využít volnou zastávku v boxech, čímž ušetřil přibližně 27 sekund a dostal se z pomyslného pátého místa do čela závodu. S čerstvějšími pneumatikami poté Brit nasadil lepší tempo než Red Bull a nakonec se mu podařilo získat náskok 7 sekund!

„Letěl, měl dnes jasně lepší tempo než já,“ řekl Max Verstappen, aby definitivně legitimizoval vítězství muže, ke kterému má tak blízko. Jak ale během závodu komentoval Julien Fébreau: „Bohové Formule 1 jsou dnes s ním, všechno zapadlo“. A jak řekl Lando Norris do cílové vysílačky: „Ráno jsem to cítil, věděl jsem, že to bude dnes…“. Historie už byla napsána.

Zdroj: ouest france