Pondělí 20. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Řidička u Libivé podcenila rychlost

19.05.2024 - Řidička u Libivé podcenila rychlost - Dopravní nehoda se...

Počasí

20.05.2024 - Pondělí

Teplota: 22 / 10 - PoloJasno

21.05.2024 - Úterý

Teplota: 23 / 11 - Přeháňky-Déšť

Bludov odhalí proměnu interiéru kaple

07. května 2024 - 18:11

Zpět na seznam článků

A novou výstavu slavného rodáka

Bludov odhalí proměnu interiéru kaple

Kaple svatého Kříže zdroj foto: archiv obce

Dvě kulturně významné události se odehrají v sobotu 18. května v Bludově. Obec, která dbá na své kulturní dědictví i zvelebování veřejného prostoru, tak poprvé veřejnosti představí proměnu interiéru Kaple svatého Kříže a ve stejný den také představí novou výstavu ve venkovní Galerii Adolfa Kašpara.

Kulturně nabitý program zahájí otevření kapličky z roku 2015, která je replikou původní kaple z 1. pol. 19. století. Nový interiér navrhl a realizoval Jan Tomíček, čerstvý držitel titulu mistr tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje.

Kaple, která v minulosti sloužila jako pohřební prostor, inspirovala autora k vytvoření místa k meditaci, odpočinku i hloubání. „Pro mnoho lidí klasické náboženské formulování není způsob, jakým by nahlíželi na svět. Přesto mnoho z nás říká, že má svou víru, věří, že je něco mezi nebem a zemí. Toto je dostatečně nosná myšlenka, aby se jí věnoval prostor. Naslouchání potřebě lidí, kteří uvažují jinak, stejně jako i pro tradičně věřící, nebo jen hledající chvíli ticha, vyústí ve vytvoření místa oddechu nebo zastavení,“ vysvětlil ideu využití prostoru kapličky v centru obce Jan Tomíček.

Kaplička bude slavnostně otevřena ve 14 hodin hudbou i verši, chybět nebude ani úvodní slovo, kterého se ujme autor nového interiéru, duchovní zdejší farnosti Páter Otto Sekanina i zástupce obce, místostarosta Pavel Ston.

O hodinu později a o kousek dále, v Galerii Adolfa Kašpara dostane prostor umění, které připomíná jednoho z nejvýznamnějších rodáků obce Bludov, ilustrátora, malíře a grafika Adolfa Kašpara. Tentokrát půjde o výběr ilustrací z románu Aloise Jiráska U nás. Výstava připomíná 90. výročí úmrtí Adolfa Kašpara. „V letošním roce si také připomínáme přesně 100 let od vydání prvního dílu Jiráskova obsáhlého čtyřdílného historického románu U nás, a to je příležitost představit další z ilustračních souborů, které malíře proslavily. Celý konvolut originálů, obsahující více než čtyři sta kreseb, je uložen ve sbírce Vlastivědného muzea v Šumperku, přesněji Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích,“ uvedla kurátorka výstavy Pavlína Janíčková s tím, že návštěvníci budou moci obdivovat vybrané akvarely, které jsou ukázkou Kašparova neobyčejného a ojedinělého ilustračního umění a citu pro pochopení myšlenkového poslání literární předlohy. „Práce na obrazovém doprovodu k románové kronice U nás Kašpara těšila a vzniklo tak dílo, které v sobě spojuje dokumentární a umělecké kvality v dokonale harmonickém celku,“ dodala kurátorka.

Slavnostní událost bude doplněná o hudební doprovod. Účast na vernisáži přislíbili také vnuci Adolfa Kašpara, bratři Horníkovi i se svými potomky. Ojedinělé setkání začíná v 15 hodin. Po slavnostním zahájení výstavy, která je výjimečná už jen tím, že je zpřístupněná nepřetržitě dvacet čtyři hodin denně, jsou všichni hosté i návštěvníci zváni k „jednomu stolu“, tedy na občerstvení do prostor Kavárny a oranžerii.

Autor: red., B. Haušková, zdroj foto: archiv obce Bludov

Fotogalerie

Kaple svatého Kříže      zdroj foto: archiv obce
Bludov                                  zdroj foto: archiv obce
pozvánka                          zdroj: obec Bludov

Další články z rubriky

Řidička u Libivé podcenila rychlost

Řidička u Libivé podcenila rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

Exkluzivní Fotogalerie

Gastro festival Jídlo na ulici

Gastro festival Jídlo na ulici

Fotek: 65
Přidáno: 18.05.2024

Zábřeh - historická vozidla 2024

Zábřeh - historická vozidla 2024

Fotek: 109
Přidáno: 11.05.2024

Zábřežští hasiči dostali novou cisternu

Zábřežští hasiči dostali novou cisternu

Fotek: 69
Přidáno: 01.05.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.