Kraj Vysočina plánuje zásobovat Jihlavsko pitnou vodou z nádrže Vranov nad Dyjí

V příštích padesáti letech dojde k většímu propojení vodárenských soustav Vysočiny a Jihomoravského kraje. „Chceme posílit odolnost regionů vůči klimatickým změnám a zvýšit zabezpečenost zásobování pitnou vodou,“ vysvětluje krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Pavel Hájek (STAN).

Ve studii navržených 575 km nových vodovodních propojení vodárenských soustav a další opatření zajistí v podstatě každé obci v Kraji Vysočina možnost napojení na tento robustní systém zásobování vodou, který by měl být do budoucnosti odolný i v případě dlouhodobého sucha a s ohledem na dopady klimatické změny.

Jedním z opatření je například vybudování obousměrného vodovodu o délce asi pětadvaceti kilometrů mezi Častohosticemi (Moravskobudějovicko) a Novou Říší nedaleko Telče. Z úpravny vody Nová Říše vede dálkový přivaděč vody kolem Třeště až do úpravny vody Hosov, odkud je zásobována jihlavská sídelní aglomerace.
Studie také ověřila, že významné vodní zdroje s vydatností nad 10 l/s zajistí i ve výhledu několika desítek let dostatek vody pro obyvatele Vysočiny. „Klademe velký důraz na důkladné projednání návrhů se zástupci obcí a vodárenských společností, aby vyhovovaly jejich potřebám,“ uvedl Pavel Hájek.

Kraj Vysočina nemůže být nositelem konkrétních projektů staveb, protože není vlastníkem vodárenských sítí ani souvisejících objektů. Investorem jednotlivých akcí mohou být obce a jejich svazky nebo vodárenské společnosti, které jsou vlastníky majetku vodárenské infrastruktury.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů