E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Den fascinace rostlinami 2024

Přijďte společně s námi oslavit Den fascinace rostlinami do Botanické zahrady PřF UK v pátek 17.5. (9:30 - 16:30). Akce je přístupná široké veřejnosti, vstup zdarma.
Čas 17.05.2024
od 09:30 do 16:30
Přidat událost do kalendáře Google
vKalendář (Windows, Linux)
iCal (Mac OS X)

 

Jak probudit semínka

Přijďte se k nám na stánek podívat, co všechno a jak může ovlivnit klíčení rostlinných semen (např. slaná voda, červené či modré světlo, tma, kyselý déšť). Klíčící semínka si budete moci prohlédnout zblízka pod mikroskopem. A nejen děti si budou moci vysít a odnést jednu z našich modelových rostlin.

Buněčná stěna a její význam pro lidstvo

Ukázka vláken rostlinného původu a mikroskopické pozorování pletiv, která jsou základem přadných vláken, ukázka struktury buněčné stěny a princip syntézy celulózy.

Paleobotanika 

Seznamte se s rostlinnými fosíliemi v časových a systematických souvislostech (zuhelnatělé zbytky), pozorujte vzorky pod binokulární lupou a mikroskopem (zkamenělá dřeva, fosilní kutikuly, fosilní pyl).

Dendrochronologie

Poznejte metody, které z letokruhů umožňují zjistit, jak se v minulosti měnilo klima, zda byly stromy ovlivňovány sesuvy nestabilního podloží nebo jak na ně působily kyselé deště.

Poznáváme českou flóru s Českou botanickou společností

Přijďte se podívat, které rostliny právě kvetou v české přírodě. Dokážete je s malou nápovědou určit do druhu?

Řasy - mikroskopické rostliny všude kolem nás

Společně se podíváme, jak bohatý a barevný může být život v kapce vody. Prozkoumáme vzorky z nedaleké Vltavy i z jezírek v botanické zahradě. Připravena bude i malá výstavka trochu "exotičtějších" zátupců řas, včetně např. mořských chaluh.

Biochemie rostlin

Podíváte se, jak se rostliny pěstují in vitro, ve sterilním živném médiu, kde lze sledovat, příjem nejen různých živin, ale i např. léčiv. Zjistíte, které přírodní látky rostlin působí blahodárně na naše zdraví. Odnesete si přírodní hnojivo (kopřivovou jíchu) pro vaše rostliny.

Rostlinná nej

Víte jak vypadá největší semínko, nejmenší rostlina? Tušíte jaký hluk umí rostliny vydávat? Zveme vás do světa největších, nejmenších a nejzajímavějších zástupců rostlinné říše!

Tajemný svět rostlinných barev

Jakou paletu barev rostliny produkují a používají a jak se na paletu podívat? Lze rostliny donutit některé barvy používat či nepoužívat? A co takhle použít barvy, abychom zobrazily neviditelné?

Pokusný skleník Katedry experimentální biologie rostlin  

Představení vybraných ekofyziologických adaptací rostlin se zatížením na masožravost.

Publikováno: Úterý 07.05.2024 20:25

Akce dokumentů