Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skvělý rychlý tip na skrytou přeinstalaci Windows 11 beze ztráty dat

Problém s počítačem může potrápit každého uživatele. Naštěstí v mnoha případech je poměrně snadno řešitelný. Pokud se operační systém Windows chová jinak, je pomalý, asi první věc, která jeho uživatele napadne, je přeinstalace. Jenže nejde zrovna o snadný proces. To se však v jedenáctkách změnilo.

Ilustrační foto - Windows | foto: Creative Commons

Jestliže nelze problém vyřešit jinak, změnou nastavení, obnovením záchranného bodu operačního systému či radou od odborníka, případně kamaráda, a po hardwarové stránce se zdá vše být v pořádku, dost možná za problémy může nějaké chybné chování Windows. Zatímco dřív bylo nutné v případě reinstalace operační systém komplet přeinstalovat, případně obnovit do továrního nastavení a byl to proces, který trval desítky minut a v případě čisté instalace další desítky minut zabrala instalace dřív používaných programů a donastavení všeho potřebného, nedávno jsme se dočkali nového pomocníka.

Nový způsob reinstalace je nejen mnohem jednodušší a nevyžaduje instalační médium Windows ani ho není třeba předem stahovat z internetu a už vůbec ne vytvářet. Dokonce není nutné ani procházet některými složitými kroky, ve kterých se řada uživatelů nevyzná. Postačí vědět, odkud se spouští.

Jak opravit součásti a systémové soubory

Novinka je přítomna ve Windows 11 s nainstalovanou aktualizací Moment 5. Ta byla vydána začátkem března tohoto roku. Po instalaci updatu (buď ho už máte, nebo počkáte, až na vás přijde řada, případně si instalaci vynutíte ve Windows Update) se v Nastavení objeví nová funkce – tak trochu ukrytá. Přepněte se na kartu Systém a na pravé straně klikněte na položku Obnovení.

Nově zde najdete položku Opravit problémy se službou Windows Update. Ač se název může zdát lehce zavádějící, respektive může znamenat dvojí, ve skutečnosti slouží k přeinstalaci PC s Windows 11 prostřednictvím služby Windows Update. Přitom jak je uvedeno, k přeinstalaci dojde, ale aplikace a soubory přítomné v počítači zůstanou nedotknuté. Respektive zachovány.

Automatické získání nejnovější verze OS

Během procesu se Windows 11 přeinstaluje aktuální nejnovější dostupnou verzí. V principu jde o podobný postup, jaký se využívá případě, kdybyste zvolili, že chcete provést instalaci prostřednictvím cloudu. Mimochodem, tato funkce byla již nějakou dobu součástí Windows 11, ale teprve aktualizace Moment 5 ji zviditelnila a umožnila používat. Výhodou je, že v řadě případů tato reinstalace zabere a není nutné tak podstupovat zcela čistou instalaci systému. Což nejednomu uživateli jistě vytrhne trn z paty.

Navíc nemusíte procesu instalace vůbec rozumět. Jediné, co je zapotřebí udělat, je kliknout na tlačítko Přeinstalovat hned. Zobrazí se dialogové okno s dodatečnými informacemi o procesu a zaškrtávacím tlačítkem (o něm více později). Po potvrzení dojde k přepnutí do funkce Windows Update, kde se zobrazí a začne se stahováním všeho potřebného z internetu. Balíček je poměrně velký, takže v závislosti na rychlosti připojení k internetu může stahování trvat minuty až desítky minut (může jít o víc než 30 minut).

Dobrou zprávou je, že jakmile stahování začne, můžete počítač normálně dále používat, jako by se nic nedělo. Stav můžete kdykoli sami zkontrolovat v části Windows Update. Pokud byste před tím v dialogovém okně zatrhli volbu „Automaticky restartovat můj počítač 15 minut po instalaci“, tak po kompletním stažení instalačního balíčku a 15 minut od skončení jeho následné instalace dojde k automatickému restartu PC. Jestliže jste tak neučinili, budete po dokončení startu reinstalace k restartu vyzváni. Nutno podotknout, že reinstalaci po započetí (stisknutí zmíněného tlačítka) nelze zastavit. Samotný restart, pokud jste nepotvrdili viz předchozí, však odložit lze, což se může hodit v případech, kdy máte rozdělanou práci či se to jinak nehodí.

Následuje opravdová instalace

Stažením, instalací balíčku a restartu PC to však nekončí. Teprve po restartu totiž dojde k „výměně“, respektive reinstalaci stávajícího operačního systému Windows 11. Takže i to bude chvilku trvat, na což se připravte. Opět to zabere několik desítek minut a třeba až hodinu – v závislosti na výkonu PC.

Jakmile dojde k jeho dokončení, bude vše připraveno. Objeví se nejen opět funkční systém, ale vše bude na svém místě, a navíc jako bonus získáte zaručeně nejnovější verzi Windows verze 11.

  • Nejčtenější

KVÍZ: Zapomenuté funkce domácí techniky, po kterých se už nikomu nestýská

v diskusi je 19 příspěvků

13. května 2024

Byly běžnou součástí životů vás, vašich rodičů nebo prarodičů. Většinu z nich dnes však nikdo...

Sověti neuměli zkonstruovat těžký tank. Pomohl jim až německý inženýr

v diskusi je 49 příspěvků

19. května 2024

Když je řeč o sovětských těžkých tancích, výčet zpravidla začíná pětivěžovým typem T-35. Jenže...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět věcí, které byste s Windows měli dělat, ale možná neděláte, a naopak

v diskusi je 10 příspěvků

15. května 2024

Možná prakticky ihned po instalaci, při prvním spuštění nového PC nebo později deaktivujete některé...

Umělá inteligence od OpenAI má nový pohon. A rovnou ho dává zadarmo

v diskusi je 9 příspěvků

13. května 2024  20:34

Společnost OpenAI vůbec poprvé pořádala živé představení svých pokroků. Hlavní novinkou se stala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Panasonic překvapil, jeden opuštěný operační systém nahradily dva nové

v diskusi je 14 příspěvků

17. května 2024

Düsseldorf (Od zpravodaje Technet.cz) Když odhlédneme od kvality zobrazovacího panelu a obvodů zpracovávajících obraz, je operační systém...

Věci, které by ve Windows 11 měli ihned opravit

v diskusi jsou 4 příspěvky

20. května 2024

Windows 11 z uživatelského pohledu nastavuje zrcadlo budoucnosti. Nacházejí se v něm věci uživateli...

Beneš se Mussoliniho neštítil. Před 100 lety s ním vyjednal mezistátní smlouvu

v diskusi je 32 příspěvků

19. května 2024  10:30

V polovině května 1924 jednal československý ministr zahraničí Edvard Beneš v Římě s italským...

Sověti neuměli zkonstruovat těžký tank. Pomohl jim až německý inženýr

v diskusi je 49 příspěvků

19. května 2024

Když je řeč o sovětských těžkých tancích, výčet zpravidla začíná pětivěžovým typem T-35. Jenže...

Jak Muskova firma vyřešila problém prvního čipu v mozku člověka

v diskusi je 5 příspěvků

18. května 2024

Neuralink je jedna z firem Elona Muska, o které se mnoho mluví. V lednu totiž zavedli její...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...