Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je každý rok jednou z nejsledovanějších kulturních událostí v České republice. Pokud to nenaruší světová pandemie, tradičně se koná na začátku července. Jinak tomu nebude ani u letošního 58. ročníku. Ten se koná od 28. června do 6. července. 

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší filmový festival v České republice a zároveň jeden z nejstarších filmových festivalů na světě. Každý rok je na festivalu promítáno přes 180 celovečerních filmů a desítky krátkých filmů z celého světa. Jako jediný festival v ČR se může pyšnit certifikátem „A-festivalu“ (do této kategorie spadají pouze nejvýznamnější světové festivaly).

První ročník mezinárodního filmového festivalu na našem území se uskutečnil roku 1946 v Mariánských Lázních, v Karlových Varech se tenkrát konalo méně projekcí. První dva ročníky byly nesoutěžní. Až v roce 1950 se festival naplno konal v Karlových Varech. Na hlasování měl největší vliv tehdejší politický systém. Oceňovány byly filmy tvůrců, kteří byli vládou uznáváni. 

Roku 1956 byly Karlovy Vary zařazeny Mezinárodní federací asociací filmových producentů do kategorie A mezi nejvýznamnější světové festivaly. V této době se začaly i trochu uvolňovat politické poměry, a tak na festival přijížděly i hvězdy ze západu. Tady nemůžeme opomenout třeba Claudii Cardinalovou a Henryho Fonda.

V té době byl ale v  Moskvě založen nový filmový festival. Pro karlovarský festival to znamenalo jedno – střídat se s tím moskevským každý rok. Během normalizace se filmový festival v Karlových Varech bohužel musel zase přiklánět k oceňování autorů ze sovětského bloku.

Od roku 1994, kdy se festivalu ujali Jiří Bartoška a Eva Zaoralová, pod jejichž vedením festival získal zpět ztracenou slávu a stal se nejprestižnějším filmovým festivalem v bývalém východním bloku, na který jezdí hollywoodské hvězdy první velikosti, se festival koná každoročně.

Eva Zaoralová byla vždy velkým obdivovatelem Felliniho a jeho filmů: „Od chvíle, kdy jsem koncem 50. let poprvé viděla na studentské projekci film Silnice, stala se ze mne Felliniho obdivovatelka. Dokonce jsem sebrala odvahu Fellinimu napsat,“ vzpomínala později v knize rozhovorů Eva Zaoralová – Život s filmem autorky Aleny Prokopové. „K mému překvapení mi odpověděl, konec konců nebyl tenkrát ještě tak slavný, a tak mu stálo za to napsat mi, že úsudek zahraniční divačky ho zvlášť těší,“ pokračuje Eva Zaoralové v téže knize. Fellini ji tenkrát dokonce vyzval, aby ho v Římě navštívila.

Fellini a jeho tvorba se stali pro Evu Zaoralovou celoživotní láskou. K filmu Silnice vytvořila český překlad. Na začátku 90. let přeložila i životopisnou knihu o Fellinim, kterou sepsal jeho přítel, význačný kritik Tullio Kezich – Federico Fellini, život a filmy. Navzdory pozvání Eva Zaoralová Federica Felliniho bohužel osobně nikdy nepoznala. Na karlovarském festivalu se v roce 1986 alespoň setkala s jeho ženou Giuliettou Masinou.

Každý rok má Mezinárodní festival Karlovy Vary vlastní znělku a design. Ten od roku 1995 vymýšlí studio grafického designéra Aleše Najbrta. S festivalem jsou spojena i jména bratří Cabanů, kteří od roku 1995 spolupracují na festivalových zahajovacích a závěrečných show. V loňském roce například vrátili návštěvníky do tuhé zimy, kdy choreografii postavili na umění krasobruslení. 

Letošní design odkazuje na „festivalový středobod“ – hotel Thermal. Právě tady se setkává nejvíce festivalových fanoušků. Najdete zde jak hlavní promítací sál, tak veškeré zázemí jak pro hosty, tak pro novináře. 

(Zdroj fotografií: MFF KV, depositphotos.com, Alena Kaňová)