Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stovky nápadů, stovky gagů a Stovky bobrů. Cheslik a Tews natočili grotesku pro 21. století

Stovky bobrů, groteska pro 21. století. Foto: Aerofilms
Stovky bobrů, groteska pro 21. století. Foto: Aerofilms

Po sérii projekcí ve vybraných kinech, která filmu zajistila kultovní status, vstupuje 9. května do kin snímek Stovky bobrů. Nic originálnějšího z kategorie nezávislých komedií letos v široké distribuci nebude. Kdo by si tento mimořádně vtipný počin určitě neměl nechat ujít?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Čím víc filmů člověk během života zhlédne, tím těžší je ho překvapit. Kulisy se sice mění, ale dějová schémata zůstávají stejná. Technologie se vyvíjejí, ale repertoár výrazových prostředků se víceméně nemění. A přesto, čas od času někdo najde novou cestu a natočí film, který vystupuje ze známých kategorií a přihrádek.

Nemusí přitom znovu vynalézat kolo, stačí známé postupy zkombinovat inovativním způsobem. Mike Cheslik a Ryland Brickson Cole Tews to dokázali.

Jejich druhý celovečerní film Stovky bobrů, který společně napsali, Cheslik se ujal režie i střihu a Tews hlavní role, loni oběhl desítky světových festivalů, získal řadu ocenění a dočkal se nadšeného přijetí ze stran kritiky i běžných diváků.

Mezi Busterem Keatonem a Looney Tunes

Snímek se odehrává ve Spojených státech 19. století. Jeho protagonistou je ochmelka Jean Kayak, který přijde o svůj podnik na výrobu jablečné pálenky a ocitne se sám uprostřed zasněžených lesů.

Aby přežil, musí si rozdělat oheň, ulovit něco k snědku a ideálně také pár bobrů. Jejich kůži totiž může prodat u hokynáře, jehož sličná (byť dost škodolibá) dcera

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější