Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NECHCE SE VÁM ČÍST? RECENZI NA FURIOSU SI MŮŽETE POSLECHNOUT V RÁMCI NAŠEHO PODCASTU ZDE.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu získal na Anifilmu profesor Jiří Kubíček

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu na úterním slavnostním zahájení Anifilmu obdržel dramaturg, scenárista a profesor Jiří Kubíček. V různých pozicích toho pro českou animaci udělal neskutečně mnoho a zároveň je pro širší veřejnost téměř neznámý. Přitom asi nikdo nemá o české animaci takový přehled a málokdo stál za tolika skvělými filmy legendárních režisérek a režisérů nebo rozpoznával talent budoucích hvězd.

profesor Jiří Kubíček

Muž mnoha profesí

Od roku 1973 působil v Krátkém filmu, kde se postupně vypracoval na šéfdramaturga animované tvorby. Spoluzaložil kabinet animace na FAMU, který se v roce 1989 proměnil v samostatnou katedru, jejímž vedoucím byl až do roku 2006. 16 let let hájil animaci coby člen Rady Státního fondu kinematografie. Vedle toho je autorem řady textů věnovaných animovanému filmu, stěžejní teoretické knihy Úvod do estetiky animace nebo významného seriálu Mistři českého animovaného filmu.

Fimfárum 3 (2011)

Stojí za populárními filmy i seriály

Osmdesátiletý Jiří Kubíček má na kontě scénáře ke všem třem dílům adaptací Werichova Fimfára a samostatné Lakomé barky. Napsal scénář také ke známým a oblíbeným animovaným celovečerním filmům Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni, Osudy dobrého vojáka Švejka a Dobrodružství Robinsona Crusoa. V jeho filmografii nechybí ani animované seriály (Pat a Mat, Spejbl a Hurvínek nebo Já, Baryk).

Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (1989)

Ocenění na Anifilmu je pro mne velké překvapení, protože mé profesi, která se do značné míry opírá o teorii a není navenek nijak viditelná, se obvykle žádné ceny neudělují. Stalo se mi to už na PAFu v Olomouci, kde jsem dostal cenu za teoretický přínos, a něco podobného jsem dostal také na Bienále animácie v Bratislavě. Ale každopádně jsem velmi šťasten, že si někdo všiml, že jsem v animovaném filmu také něco udělal. Nejsem režisér, i když jsem jeden seriál z nouze také režíroval, taky jsem napsal pár scénářů, ale vždycky jsem byl hlavně dramaturg. A to i v době, kdy jméno dramaturga nesmělo být uvedeno v titulcích, takže jeho práce byla naprosto anonymní.

Jiří Kubíček

Na slovíčko s Kubíčkem

Jak bývá na Anifilmu zvykem, Jiří Kubíček na festivalu uvede výběr z filmové tvorby a své profesní zkušenosti přiblíží v rámci speciálního interview. Setkání s Jiřím Kubíčkem se uskuteční v libereckém Grandhotelu Zlatý lev v pátek 10. května od 18. hodin. Program potrvá 90 minut.

-red-
foto/video: © archiv, Česká televize, Anifilm 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast