Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

7. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 19:00 7. 5. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo. Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek Zdroj fotografie: 123rf

Pondělní den byl z hlediska počasí velmi dynamický, odpoledne se tvořily na jihu Čech a Moravy časté přeháňky a bouřky, které byly na řadě míst i velmi silné. Například ve Žďáru nad Sázavou napadlo při bouřce velké množství krup a ulice přechodně zatopila voda.

Bouřky se často pohybovaly pomalu a umožnily tak velké úhrny srážek za krátkou dobu. Na některých stanicích napršelo v bouřkách i přes 30 mm. Na Českobudějovicku se dokonce vyskytl jev, který by mohl být slabým tornádem, vše se ale bude ještě prověřovat.

Hlavní pole srážek dorazilo během pozdního večera z Německa, které přinášelo zejména na jihozápad Čech velmi vydatné srážky. Nejvíce napršelo do úterního rána na stanici Kocelovice v Plzeňském kraji a to 60,6 mm. To je již hodnota dosahující bezmála průměru srážek za celý květen.

Naopak jen velmi málo srážek se objevilo na severu Čech, kde během dneška bylo přechodně i oblačno až polojasno. Aktuální srážky tak velmi pomohly zejména zemědělcům na jihu Čech, kde se na některých místech vyskytovalo výrazné sucho. Následující týden by již měl být jen s minimem srážek a na delší dobu se tak zřejmě jedná o poslední srážkově bohatější období.



Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Závěr týdne bude velmi deštivý, chladno by ale být nemělo

Během pátečního dne začne naše území ovlivňovat výrazná tlaková níže nad Itálií, která k nám bude posílat vlhký vzduch spolu s vydatnými a trvalými srážkami.

30. 5. 2024
Červen by jako první měsíc meteorologického léta neměl vybočovat z normálu

Červen by jako první měsíc meteorologického léta neměl vybočovat z normálu

Podle nejnovější dlouhodobé předpovědi nás nečeká červen s vlnami veder a suchými obdobími a tropické teploty z dubna tak zřejmě ještě chvíli v Česku nezažijeme.

29. 5. 2024