Ukrajinci zničili vzácnou arktickou variantu ruského systému protivzdušné obrany, ukazují záběry

Přidat na Seznam.cz

Na sociálních sítích se objevily nové záběry, které vyobrazují zásah vzácné ruské arktické varianty systému protivzdušné obrany TOR. Z nich nejspíš plyne, že odpovědnost za tento útok opravdu leží na bedrech ukrajinských sil. Přitom systém TOR byl původně vyvinut přímo pro tvrdé arktické podmínky a zasahuje cíle až ve vzdálenosti 12 kilometrů, píše server Defence Blog.

Ruský systém protivzdušný systém obrany TOR-M2DT, umístěný na pásovém transportéru DT-30, byl pravděpodobně zničen v únoru v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Je třeba uvést, že systém TOR-M2DT byl speciálně navržen pro arktické podmínky, píše portál Defense Express.

Podle ruských tvrzení může systém pracovat při teplotách až minus 50 stupňů Celsia. Každý systém se skládá ze dvou pásových modulů: jednoho pro ubytování posádky a řízení palby a druhého s radarem a dvěma odpalovacími moduly pro 4 protiletadlové rakety typu 9M331 nebo 9M332.

TOR-M2DT je údajně schopen zasahovat cíle na vzdálenost od 1 do 12 kilometrů a ve výškách od 10 metrů do 10 kilometrů.

Ruské ministerstvo obrany obdrželo prvních 12 sériových systémů TOR-M2DT v listopadu 2018. Tyto systémy byly původně vyvinuty k ochraně strategicky důležitých objektů v arktické oblasti, nyní jsou však aktivně nasazovány ve válce na Ukrajině, kde ruské síly potvrdily ztrátu nejméně 6 kusů.

Zdroj: Defence Blog a Defense Express