Nejsme s Ruskem ve válečném stavu. Vojenské vybavení dodané Ukrajině je k použití jen na jejím území, říká italský ministr zahraničí

Přidat na Seznam.cz

Italská vláda říká, že zbraně zaslané ukrajinským ozbrojeným silám jsou určeny výhradně pro použití v rámci ukrajinských hranic.

Podle italského ministra zahraničních věcí Antonia Tajaniho, jehož slova přinesla agentura ANSA a o nichž informovala Ukrainska Pravda, jsou všechny vojenské zásoby dodané Itálií výslovně určeny k použití výhradně na území Ukrajiny.

„Neposkytujeme vybavení, které by mohlo být použito mimo Ukrajinu. Nejsme zapojeni do nepřátelských akcí s Ruskem.“ zdůraznil Tajani.

V reakci na dotazy týkající se nedávného návrhu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na rozmístění jednotek NATO na Ukrajině při narušení jejího obranného perimetru ze strany Ruska italský ministr poznamenal: „Pochybuji, že Macron má v úmyslu zapojit se do konfliktu s Ruskem, zeptejte se na jeho záměry. NATO vykonává nezávislé rozhodování a jako člen NATO jsme se zavázali udržovat mír. Nejsme s Ruskem ve válečném stavu a stavíme se proti nasazení vojsk k útočným akcím proti němu.“

Zdroj: ANSA, Ukrainska Pravda