Běloruské jednotky připravují taktické jaderné zbraně, Lukašenko nařídil kontrolu

Přidat na Seznam.cz

Běloruské orgány se rozhodly provést revizi běloruských jednotek oprávněných používat taktickou jadernou výzbroj. Informuje o tom deník Ukrainska Pravda.

Podle prohlášení běloruského ministerstva obrany a analytického projektu Belaruski Hajun dal běloruský prezident Alexandr Lukašenko těmto jednotkám náhle pokyn, aby byly připraveny k nasazení taktických jaderných zbraní.

Belaruski Hajun uvádí: „Eskadra letounů Su-25 ze 116. základny útočného letectva a 587. samostatný raketový oddíl 465. raketové brigády vybavený operačně-taktickým raketovým systémem Iskander procházejí přípravou ke splnění stanovených úkolů. Kromě toho se cvičení zúčastní jednotka z 336. brigády reaktivního dělostřelectva vyzbrojená raketovými systémy Polonez-M.“

Uvádí se, že „během inspekce bude vyhodnocen celý rozsah postupů zahrnujících plánování, připravenost a provedení útoků s využitím taktické jaderné munice“. Konkrétně bude prověřen proces dodávky speciální munice a její nakládání do odpalovacích zařízení.

Analytici navíc zdůraznili, že podnětem k inspekci bylo oznámení o přípravě výcviku taktických jaderných zbraní v Rusku. Spekulují, že pravděpodobným místem těchto aktivit jsou Osipovický a Nimanský výcvikový prostor.

Zdroj: Ukrainska Pravda, ministerstvo obrany, Belaruski Hajun