Herečka, divadelní režisérka, překladatelka a filmová pedagožka Dagmar Bláhová je multitalent. Nejdřív emigrovala v osmdesátých letech do Francie, nakonec zakotvila v daleké Austrálii. Právě tam se proslavila jako herečka.

Pro někoho je to nedostižný sen, ale půvabné české herečce se to povedlo. Proslavila se totiž jako herečka v zahraničí, kde si zahrála v mnoha úspěšných filmech.

Zdroj: Youtube

Útěk k protinožcům

Dagmar Bláhová se narodila 8. března 1949 u Liberce. Po gymnáziu vystudovala pražskou DAMU. Získala titul magistry a přijala angažmá v Brně.

Na škole tehdy vystudovala obor loutkoherectví a následně působila několik let jako členka hereckého souboru v Divadle na provázku v Brně. 

Jednou z nejvýznamnějších filmových rolí pro ni byla ta ve snímku Hra o jablko (1976) režisérky Věry Chytilové. Zahrála si tam s kolegou Jiřím Menzelem

I když následně opustila svou rodnou zemi, právě tento film jí otevřel dveře do filmového světa. Získala jeho kopii, protože si myslela, že už se nikdy nevrátí.

V roce 1980 emigrovala se svým manželem do Austrálie. Tam se dostala do místní herecké komunity a dostala šanci pustit právě film Hra o jablko významnému hereckému agentovi. 

Díky svému talentu získala roli v populárním seriálu Sousedé (Neighbours). Její postava se objevila ve více než 100 dílech oblíbeného seriálu, který v televizi běží dodnes.

Zpátky domů

V Austrálii ji jako herečku zastupoval agent, který se staral i o Mela Gibsona a jiné světově známé herce. Zahrála si tam v mnoha filmech a živila se tam i jako režisérka.

Po sametové revoluci se rozhodla vrátit zpět do Čech. V zemi klokanů totiž podle jejích slov začala kultura upadat. Jakmile se vrátila do Čech, nabídky se začaly hrnout.

Sympatická herečka má dvě děti, dceru Maiu a syna Olivera. Její bývalý manžel žije ve Španělku, a ve svých padesáti letech potkala svou životní lásku Roberta.

„Po zkušenostech s prvním rozvodem jsem si řekla, že podruhé do toho už nikdy nepůjdu. Jenže s Robertem jsme spolu skoro čtvrt století, přišel covidový čas a já si řekla – proč bych se vlastně svatbě měla bránit?! A tak jsem se v jednasedmdesáti vdala,“ popisuje herečka s úsměvem okolnosti druhé svatby pro Deník.cz.

Diváci si jí mohli všimnout ve filmech Pasti, pasti, pastičky, Nebe, peklo, zemMilada.

Paní učitelka

Příjemná umělkyně stihla za svůj život napsat dokonce několik knih, včetně australských pohádek pro děti. Přeložila několik úspěšných divadelních her, a zároveň působí na FAMU jako pedagožka.

Tím ale její aktivity zdaleka nekončí. Vede semináře a workshopy pro studenty z celého světa, dál účinkuje v mnoha hrách a je aktivní feministkou. A jak skvěle vypadá? podívejte se do naší galerie.

Zdroje: www.denik.cz, www.csfd.cz