Nervy drásající drama podle skutečnosti míří na HBO Max. Nejlépe hodnocený film roku 2022 natočil režisér Apolla 13

Zdroj: MGM

Zázraky se někdy dějí. Už tento pátek vás o tom přesvědčí HBO Max, kam zamíří doposud poslední film oceňovaného Rona Howarda, Třináct životů. Snímek inspirovaný skutečnou událostí, kterou v roce 2018 sledoval se zatajeným dechem celý svět, vypráví o záchraně thajského fotbalového týmu ze zatopené jeskyně. Doposud byl dostupný pouze na Prime Video.

Třináct životů vypráví o událostech, které se odehrály mezi 23. červnem a 10. červencem 2018, kdy v jeskyni Tham Luang uvízlo a následně bylo nalezeno a zachráněno dvanáct chlapců z místního fotbalového týmu a jejich trenér. V důsledku silných přívalových dešťů byl vchod do jeskyně zaplaven a stále se zvyšující hladina vody, ubývající zásoby kyslíku a potravin znamenaly, že šance na záchranu pohřešovaných se každou vteřinou snižovaly. Společná záchranná operace, kterou provedli příslušníci Navy SEALS a pomocníci ze všech koutů světa, však nakonec skončila naprostým úspěchem – a právě na ni a na pohled dvou britských potápěčů, Johna Volanthena a Ricka Stantona, se film zaměřuje.

Čtěte také: Na Netflix míří česko-slovenský thriller o zombie droze. Po dvou měsících od kino premiéry

Přestože snímek staví do centra dění zmíněnou dvojici britských potápěčů v podání Colina Farrella a Vigga Mortensena, vždy ponechává divákovi správnou perspektivu a považuje je spíše za kolečka ve velkém stroji než za osamělé hrdiny, kteří se vydávají na záchrannou výpravu. Ústřední část filmu proto tvoří především kulisy celé záchranné akce: obtíže při průchodu zatopenou částí jeskyní nebo detaily spojené s plánováním celé operace. A tento přístup je mistrovský – Ron Howard je osvědčený řemeslník, který přesně ví, jak zvýšit napětí nebo ukázat divákovi, kolik detailů se mohlo ve všem tom zmatku pokazit.

HBO Max uvede Třináct životů 10. května.

Zdroj: MGM