Zákazu heren obce nelitují, klesla kriminalita. K regulaci hazardu přistupují další města

  10:08
Sázka, která se vyplatila. Tak by se daly v mírné nadsázce popsat společenské důsledky vyhlášek, kterými středočeské obce v uplynulých letech plošně zakázaly hazard. I přesto, že se samosprávy vzdaly nemalých příjmů, které jim herny a kasina generovaly, jejich rušení nelitují. Podle zástupců měst, které MF DNES v kraji oslovila, jsou ulice po uzavření podniků poskytujících hazard bezpečnější.

Například v Kolíně začal plošný zákaz hazardu platit v roce 2017. Zastupitelé ho schválili i přesto, že z něj do městského rozpočtu přitékalo téměř 30 milionů korun ročně. Už za pouhé dva roky od striktní regulace heren se však v polabském městě snížila pouliční trestná činnost o 70 procent.

„Nonstop herny byly rizikovými místy, kde se prodávaly kradené věci a kde se kumulovala běžná majetková kriminalita. I proto v nich často zasahovali policisté i městští strážníci. A přestože kritici plošného zákazu namítali, že díky němu začnou vznikat nelegální herny, nic takového se nestalo. Bylo to spíš strašení provozovatelů těchto podniků, které se ukázalo být zcela liché,“ upozornil starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín), podle kterého jsou sociální a kriminogenní aspekty mnohem důležitější než výpadek v příjmech.

Gambler, který nikdy nevkročil do herny. Na vzestupu je hazard s kryptoměnami

V Černošicích mají hráči od hazardu v kamenných provozovnách utrum už od roku 2018. „Byl to krok pozitivně vnímaný našimi obyvateli. A třebaže o dopadu na konkrétní hráče a jejich rodiny nemám tvrdá data, nepochybuji, že byl alespoň trochu přínosný. Možná díky vyhlášce dosud do žádné herny nikdy nevkročila řada lidí, z nichž by se jinak stali gambleři. A tenhle neměřitelný efekt je to největší plus,“ sdělil MF DNES starosta města na Praze-západ Filip Kořínek (Věci černošické).

V nedalekých Hostivicích si tucet let bez povolených rulet a automatů také pochvalují.

„Noční život se tu od roku 2012, kdy začala platit vyhláška, zklidnil. Předtím jsme v okolí heren řešili výtržnosti a napadení. Také se stávalo, že jejich návštěvníci odjížděli opilí. A přestože po zákazu hazardu někteří provozovatelé umístili automaty v takzvaných soukromých klubech, kvůli minimálnímu zájmu nemělo toto řešení dlouhého trvání,“ popsal ředitel městské policie Hostivice Karel Vodolan.

„Ostrouhali“ i dealeři drog

Na „blikající“ líhně závislosti a kriminality od letošního února nenarazíte ani v Čelákovicích. Ještě před 14 lety si tam přitom lidé mohli zahrát hned na 21 místech. Zastupitelstvo města v sousedství Prahy postupně snižovalo počty těchto provozoven, až nakonec vyhlásilo hazardu nulovou toleranci.

Nejhorší pro gamblera je, když vyhraje, říká Jiří. Automaty hrál dvacet let

„Jsme rádi, že u nás už není žádná kamenná herna. Byl to náš cíl, který trvalo dotáhnout do konce 15 let a který veřejnost vnímá pozitivně. Dopad na rozpočet města nás nemrzí, raději oželíme herny než jimi na dani generované příjmy. Je navíc evidentní, že významná část aktivit spojených s automaty se v současnosti již odehrává v online prostoru,“ podotkl místostarosta Čelákovic Petr Studnička (ODS).

Ve Slaném schválili zastupitelé zákaz hazardu na území celého města letos v březnu. Platit začne od 1. června.

Gambleři přišli o své automaty, propadli stíracím losům nebo hrají online

„V místech, kde herny fungují, jsme evidovali zvýšené množství přestupků jako rušení nočního klidu či veřejného pořádku, ale také nárůst kriminality a distribuci návykových látek,“ zdůvodnil slánský zastupitel Martin Nič (ANO).

Dalším městem, které se letos přidalo na seznam „forbesu zapovězených“, je Lysá nad Labem, kde zbyly poslední tři provozovny. Po vypršení jejich licence budou muset kvůli nové vyhlášce zavřít.

Gambleři umějí dobře lhát

„Patologické hráčství je skrytá závislost a málo lidí si ji připustí,“ vysvětluje adiktolog František Trantina z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Adiktolog a bývalý gambler František Trantina

Jak je na tom obecně Česká republika v dostupnosti hazardu?
Situace se u nás v posledních letech přece jen zlepšila. Už tu nemáme restaurace a další veřejné prostory zaplavené automaty. A je daleko větší informovanost, takže lidé chodí na léčbu dříve než v minulosti. Online provozovatelé rizikovost hráčů vyhodnocují a posílají jim různá upozornění. Bohužel však stát pořád selhává v regulaci černého trhu. Teď se naštěstí už chystá novela zákona o hazardních hrách.

V jaké věkové kategorii hráčů přibývá?
U mladých lidí tak dramatický nárůst nepozorujeme, nicméně přibývá hodně závislých žen a také seniorů. U žen se jedná především o matky samoživitelky, které si večer otevřou lahev vína a zapnou internet. Slouží to jako sebemedikace: když těžko snášejí tíhu života, mají úzkosti či deprese, při hře na to zapomenou.

Jak těžké bývá z takového kruhu závislosti vystoupit?
Je velký problém, že jde o recidivující onemocnění. Mnozí lidé si myslí, že když hrajou třeba deset let a pak se začnou léčit, že bude hned po problému. Jenže v léčebně se jen zastaví, najdou si nějaké důvody, proč hráli a dostanou návody, jak se vyhýbat spouštěčům hazardního hraní. To ale pak zpravidla nedělají, nechodí na doléčování a snadno k tomu sklouznou znovu; zvláště když jsou dlouhodobě ve stresu, unavení nebo čelí nepříznivé životní situaci.

V čem je gamblerství odlišné od dalších závislostí?
Patologické hráčství je skrytá závislost. Člověk má na obličeji jakousi masku, je dokonalý, bezvadný. Maximálně mívá občasné výkyvy nálad, ale jinak na něm zpravidla nejde nic poznat. Pak to dojde do nepříjemných situací pro celou rodinu, kdy najednou doma zazvoní exekutor. Gambleři umějí velmi dobře lhát a jsou to mistři manipulace se svým okolím.

Autor: