Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Koho postavit do brankoviště? Bude jedničkou Mrázek nebo Vejmelka

Brankář je základní kamenem úspěchu. Jistě si je toho vědom také Radim Rulík. Kdo z nominované trojice by měl zastat pozici jedničky?

V letošním ročníku nemáme v brankovišti zastoupení v některém ze špičkových týmů NHL. Jak Vejmelka, tak i Mrázek s Dostálem působí v týmech, které již před začátkem sezóny byly jasnými adepty na jakési otloukánky, kam si ostatní budou jezdit pro body. Tento předpoklad se do jisté míry naplnil, ačkoli je nutné si uvědomit, že se tále jedná o týmy nejlepší hokejové ligy světa, kde i slabý tým dokáže sem tam porazit i papírově silnějšího soupeře.

Díky tomu měl trenér české reprezentace na výběr mnoho variant, kterého maskovaného muže do brankoviště povolat. Jenže zde vyvstává základní otázka. Kdo bude z výše nominovaných zastávat roli jedničky? Nebo je snad ve hře varianta, že se všichni tři strážci svatyně národního týmu budou pravidelně střídat?

Při pohledu na statistiky jednotlivých českých golmanů není možné určit, kdo je v lepší formě. Čísla, která ukazují úspěšnost zákroků nebo průměr obdržených gólů, mají víceméně stejná. Hlavní rozdíl je pouze v tom, kolik kdo má odchytaných zápasů. Ve větším zápřahu byl jednoznačně Petr Mrázek, který zapsal 56 startů v letošní sezóně a do brankoviště se dostával pravidelně. Jistě mu k tomu dopomohly také kvalitní výkony, které nebylo jednoduché předvádět v mladém týmu Chicago Blackhawks.

Naopak Vejmelka s Lukášem Dostálem ocdhytali zhruba polovinu základní části. Na co je však nutné také přihlédnout je fakt, že Vejmelkova forma měla v závěru základní části spíše klesající tendenci, když v posledních čtyřech utkáních inkasoval 17 branek. Ačkoli se jednalo o týmy ze špičky NHL, nejedná se o fakta, která by jasně předznamenávala, že právě brankář Arizony by měl být neotřesitelnou jedničkou.

Naopak brankář Anaheimu měl v závěru základní části čísla mnohem zajímavější. V posledním odchytaném utkání proti rytířům z Vegas dokonce inkasoval pouze jednou a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Lukáš obecně předváděl po celou sezónu vyrovnané výkony, ale těžko říct, zda to stačí na pozici jedničky národního týmu a to ještě na domácím šampionátu. V jeho neprospěch hraje taky jistá nezkušenost na mezinárodním poli.

Podle všeho by tak jedničkou národního týmu měl být Petr Mrázek. V jeho prospěch hovoří jak kvalitní brankářské statitistiky, které dokázal udržet v předposledním týmu západní konference (horší už bylo jen San Jose Sharks), tak mnohé zkušenosti na mezinárodní scéně. O roli dvojky si to zřejmě rozdají v přímém souboji právě Dostál s Karlem Vejmelkou, kteří dostanou jistě rovnoměrný prostor v brankovišti. Kdo příležitost chytne lépe za pačesy, to se musíme nechat překvapit.

Zdroj: NHL.com

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mission News Theme od Compete Themes.