Domů     Ostatní
Efekt přihlížejícího: Jaké je to umírat před diváky?
FOTO: Unsplash

Dne 13. března 1964 byla Kitty Genovesová zavražděna rukou Winstona Moseleyho. Přestože volání o pomoc slyšelo 38 svědků, nikdo jí nepomohl a dokonce ani pomoc nezavolal. O tomto příběhu jste už možná slyšeli.

Málokdo ale ví, že takto se ve skutečnosti nikdy nestal. Později se totiž zjistilo, že počet nečinně přihlížejících si vymyslel a přibarvil senzacechtivý novinář. .

Zkreslená zpráva ale zaujala Bibba Lataného a Johna Darleyho, kteří však o nepravdivém základu nevěděli. Dva sociální psychologové přemýšleli nad tím, jak je možné, že přestože volání o pomoc slyšelo tolik lidí, nikdo z nich nehnul ani prstem. Napadlo je, že možná právě proto, že svědků bylo tolik, nikdo pomoc nezavolal.

 

Experiment na život

Aby ověřili své tušení, vymysleli chytrý experiment. Vypadal následovně. Mladý student přichází na diskuzi o osobních problémech, které mohou studenty při jejich studiu potkávat. Dozví se, že pro zachování anonymity budou účastníci diskutovat v oddělených kójích, nebudou na sebe tedy vidět a dorozumívání bude probíhat skrze sluchátka a mikrofony.

V diskuzi pak slyší hlasy ostatních studentů, které jsou ale ve skutečnosti pouštěné z magnetofonové pásky. Díky tomu si student vytvoří (mylnou) představu o tom, kolik lidí je přítomno. Jeden z údajně zúčastněných studentů se zmíní, že má slabší srdce a občas trpí záchvaty.

Diskuze pokračuje. Najednou student se slabším srdcem začne panikařit a mluvit o tom, že jeho problémy se vrací a přichází na něho záchvat. Začne volat o pomoc. Po chvíli z mikrofonu zní už jen ohlušující ticho.

 

Čím víc lidí kolem, tím menší šance na záchranu

Zvedne se jediný skutečně přítomný student ze židle a vydá se zjistit, co se stalo? Pokusí se zavolat pomoc? Právě to zajímalo Lataného s Darlym. Tito autoři pro různé participanty měnili počet hlasů, které byly slyšet z magnetofonových nahrávek a tedy i počet lidí o kterých si student myslel, že jsou přítomni.

A ukázalo se, že když si pokusné osoby mysleli, že o situaci ví větší počet lidí, klesala pravděpodobnost, že půjdou pomoci a rostla doba, která uběhla do chvíle, než pomoc zavolali. Když účastníci výzkumu věřili, že o incidentu ví společně s jedním dalším člověkem, pomohli přibližně v 60 % případů.

Při čtyřech přihlížejících již toto číslo kleslo na přibližně 30 %. Díky falešnému novinovému článku se tak podařilo dospět k jednomu z nejdůležitějších objevů sociální psychologie.

Autor: Martin Burget

Související články
Když měl podle Bible Satan vybrat dostatečně kruté fyzické utrpení, které by prověřilo zbožnost Joba, zvolil svrbění. Velkou část příčin svědění na kůži lze vysvětlit vnějšími faktory, zdaleka ne ale všechny. Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží […]
Nový článek Michaliny Kazek a Lenky Chodákové z Laboratoře molekulární integrativní fyziologie drozofily, který vyšel v prestižním časopise Plos Biology, ukazuje, jak důležité je pro organismy nastavit rovnováhu mezi sílou imunitní odpovědi a ochranou sebe sama před toxickými efekty vlastní imunitní reakce. Zda je lepší mít vyšší šanci přežít boj s patogenem na úkor počtu […]
Když malé dítě nechce jíst neoblíbené jídlo, rodiče v České republice nejspíše řeknou: „Vzpomeň si na hladovějící děti v Africe a buď vděčný, že máš jiný osud než oni.“ V Japonsku se prý říká spíše: „Vzpomeň si na farmáře, který tvrdě pracoval, aby rýži vypěstoval. Když ji nebudeš jíst, bude se cítit špatně, protože jeho úsilí přijde […]
Světu začíná docházet pitná voda. Jejím nedostatkem trpí asi čtvrtina lidí na planetě, do konce roku 2050 jich přibude další miliarda. V průběhu 20. století přitom množství vody využívané lidmi rostlo dvojnásobným tempem oproti růstu populace. Voda, především její nedostatek, se může stát a do budoucna zřejmě i stane zdrojem konfliktu. Peter Gleick, šéf Pacific […]
Kdyby jim chyběl jen mozek! Medúzy působí, že na ně evoluce zapomněla. Nedostaly od přírody ani pořádný nervový systém, o chybějícím srdci nebo žaludku nemluvě. Jejich průhledná těla skutečně neskrývají žádný fígl přírody. Přesto jsou medúzy překvapivě schopny učit se ze svých omylů. Co vlastně takový živočich na samém počátku vývoje nervové soustavy dokáže vnímat? […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz