Perla Jadranu začala zpoplatňovat vstup do města. Za 11 dní vybrala od turistů téměř milion eur

Benátská radnice zavedla vstupné do historické části města v období od 25. dubna do 5. května, během dnů, kdy Itálie tradičně slaví osvobození od nacismu, fašismu a také První máj. V tomto období jsou Benátky každoročně vystaveny extrémnímu náporu turistů. Vstupné budou turisté radnici platit i v dalších předem stanovených dnech až do 14. července.

Reklama

Vedení benátské radnice v uplynulých letech již několikrát diskutovalo o zpoplatnění vstupu, ale vždy došlo k odložení. Letos v dubnu se však radnice definitivně dohodla a systém spustila do ostrého provozu. Každoročně, s výjimkou období pandemie Covid-19, navštíví Benátky 25 až 30 milionů turistů.

Město v pondělí na svém webu oznámilo, že celkem prodalo více než 195 tisíc vstupenek, což mírně překonalo očekávání. Vybralo se tak 975 tisíc eur (bezmála 25 milionů Kč).

Poplatek za vstup do města musí platit turisté starší 14 let. Výjimka platí pro ty, kteří v Benátkách přenocují v ubytovacím zařízení. Poplatky se vybírají ještě před samotným vstupem do Benátek.

„Kontroly zaplacení vstupu jsou jen namátkové,“ uvedl benátský starosta Luigi Brugnaro. „Za neuhrazení vstupu hrozí pokuty od 50 do 300 eur (od 1250 do 7500 Kč). Naším cílem není vybrat více peněz,“ vysvětluje starosta Brugnaro.

Zavedení benátského poplatku má podle vedení radnice regulovat počty jednorázových turistů.

Často je téměř nemožné projít úzkými uličkami kolem náměstí svatého Marka a mostu Rialto, dvou nejoblíbenějších turistických atrakcí.

Zda se systém v Benátkách uchytí i po zkušební době, není v této chvíli známo. Pokud se vedení města rozhodne systém zachovat, výnosy z poplatků budou pravděpodobně použity na údržbu silnic, kanálů a historických budov.

Velký nátlak turistů je pro italské Benátky problémem i podle Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO). Experti navrhli v loňském roce Benátky zařadit na seznam ohrožených míst. K tomu nakonec nedošlo, návrh neschválila komise UNESCO.

Autor: Milan Polák.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama