metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 19 °C

Neděle 19. května 2024. Svátek má Ivo

Kolo jako metafora lidské existence, výstava v Trutnově nemá obdoby

  13:02
Jízdní kolo v mnoha podobách je hlavním tématem nové výstavy Jízda v trutnovském centru současného umění EPO 1. Industriální výstavní centrum otevřelo před rokem v bývalé poříčské elektrárně. Svá díla v turbínové hale představují čtyři desítky malířů, sochařů a tvůrců instalací.

Dominantou je dvoutunový exponát ze svařených kol od Jakuba Flejšara. Součástí výstavy, která potrvá do začátku listopadu, bude doprovodný program. Do galerie přijedou besedovat bývalí reprezentanti v silniční cyklistice Ján Svorada, Roman Kreuziger nebo Pavel Padrnos. Výstava zaměřená na fenomén jízdního kola a cyklistiku je dosud největším projektem svého druhu v České republice, podle všeho nemá obdobu ani ve světovém měřítku.

„Naším cílem bylo vytvořit širokospektrální výstavu, aby se na ní zabavilo čtyřleté dítě, návštěvníci, kteří jsou v galerii poprvé, i znalci umění,“ řekl kurátor Petr Volf, jenž už v roce 2016 připravil pro pražskou galerii DOX výstavu Sportu zdar!

„Výstava, která by byla zaměřená na cyklistiku, u nás v takovém rozsahu ještě nebyla,“ poznamenal.

Filozofující i zábavné

K vidění jsou díla sochařů, jako jsou Karel Nepraš, Čestmír Suška a Paulina Skavová, mezi tvůrci instalací figurují Jiří David, Krištof Kintera nebo Jan Stolín, z malířů Jakub Špaňhel, Lubomír Typlt, Michael Rittstein, Alena Andrlová či Natálie Roučková.

Kolo je v podání autorů nejen estetickým předmětem, ale také důkazem symbiózy člověka a věci, výrazem čisté energie i metaforou lidské existence.

„Některé exponáty jsou spíš filozofující, jiné naproti tomu prostě zábavné. Věřím, že výstava přiláká do galerie řadu lidí, kteří se jinak o umění příliš nezajímají,“ uvedl ředitel EPO 1 Jan Kunze.

Socha Karla Štědrého inspirovaná stavebnicí Merkur

Nepřehlédnutelnou instalací je Koloběh Jakuba Flejšara. Dvoutunový exponát ze stovek červených kol přesouval halou mostový jeřáb. „Výjimečná socha vznikla přímo pro tuto galerii,“ upozornil Petr Volf.

Přímo v sousedním závodě společnosti Kasper Kovo byla vyrobena další rozměrná socha inspirovaná stavebnicí Merkur od Karla Štědrého. Čestmír Suška pro výstavu připravil obří řetěz vyřezaný z kovové věže.

EPO 1

Centrum se v bývalé parouhelné elektrárně z roku 1912 otevřelo na konci loňského května. S plánovanou výstavní plochou 3400 čtverečních metrů patří mezi největší umělecké galerie u nás.

Kromě turbínové haly s mostovými jeřáby patří k pětipodlažnímu komplexu dva menší výstavní prostory v bývalé rozvodně, další výstavní místnost galerie otevře. Připravuje také sochařský park na pozemcích vedle elektrárny.

Za první půlrok do trutnovského centra současného umění přišlo více než osm tisíc návštěvníků. Galerie představila čtyři původní výstavní projekty a díla 82 českých a zahraničních autorů. Vedle hlavní výstavy Volume – akustická dimenze v současném umění byla událostí velká retrospektivní výstava janskolázeňského fotografa Bohdana Holomíčka, jenž představil tisícovku fotek.

V turbínové hale se vznáší létající kolo Jiřího Černického, zaujme bicykl prošpikovaný stovkami zápalek od slovenského výtvarníka Otise Lauberta, cyklistické přilby s parožím od Pauliny Skavové, stejně jako kolo s injekčními stříkačkami ve výpletu a zavěšenou kapačkou z dílny Jiřího Davida. Název EPO odkazuje ke galerii i k nechvalně proslulému krevnímu dopingu. Tvorbu sochaře a muzikanta Milana Caise zastupuje provokativní Pumpička pro prázdné duše, plastiku tvoří hustilka připevněná na dřevěném kříži.

Někteří umělci se představují ve dvojrolích. Lubomír Typlt vystavuje kinetickou instalaci Kolotoč sestavenou z bicyklů, které mají místo kol červené deštníky. Stejný motiv dominuje i jeho obrazu. Filip a Lukáš Houdkovi zapůjčili sedmiramenný, sto kilogramů vážící světelný objekt Armstrong. Originální „lustr“ vyrobili jako poctu pro sedminásobného vítěze Tour de France a dopingového hříšníka Lance Armstronga. Elegantní konstrukci tvoří pozlacené recyklované rámy kol doplněné opálovým sklem a LED osvětlením. Glassbrothers, jak si autoři z Nového Boru říkají, se zároveň v galerii prezentují sérií abstraktních obrazů s recyklovaným řetězem pokoveným zlatem. Jejich název Merckx odkazuje na legendárního belgického šampiona Eddyho Merckxe.

Pumpička pro prázdné duše Milana Caise

Kvalitní autoři se sešli v malířské sekci v bývalé rozvodně. Kromě děl Pavla Roučky nebo Františka Mertla jsou k vidění obrazy Michaela Rittsteina, jehož tvorbou se sportovní tematika prolíná už desítky let. V EPO 1 vystavuje ikonická plátna z cyklu Sportovní epopej k letní olympiádě v Londýně 2012. Návštěvníci si prohlédnou také abstraktní obrazy Karla Štědrého nebo velkoformátová plátna Davida Mazance. Většina soch a obrazů vznikla po roce 2000. Jednou z mála výjimek je Šlapadlo Karla Nepraše z 80. let.

Besedy s bývalými reprezentanty

Trutnovské centrum připravuje k výstavě doprovodné akce. V hlavní roli budou někdejší úspěšní reprezentanti v silniční cyklistice. První bude 18. května beseda a vyjížďka s Jánem Svoradou, jedním z nejlepších cyklistů československé historie.

V polovině června se v EPO 1 uskuteční autogramiáda a beseda s trojnásobným mistrem republiky Petrem Benčíkem. V červenci budou o Tour de France hovořit Pavel Padrnos, někdejší domestik Lance Armstronga, další bývalý jezdec Lubor Tesař a také fotografka Markéta Navrátilová, která nejslavnější etapový závod 25 let fotografovala a jejíž některé snímky jsou i součástí nové výstavy. V září přijede bývalý reprezentant Roman Kreuziger a vášnivý cyklista herec David Vávra.

Čestmír Suška pro výstavu připravil obří řetěz vyřezaný z kovové věže.

Cyklistika je úzce spojena s trutnovským regionem. Kolem Čížkových kamenů a v Jestřebích horách parta nadšenců vybudovala síť terénních stezek pro horská kola, která dnes měří desítky kilometrů. V červnu z Trutnova startuje prestižní silniční závod Krakonošův cyklomaraton. Velkou vášní je cyklistika také pro podnikatele Rudolfa Kaspera, který s manželkou Renatou EPO 1 vybudoval.

„Kolo a cyklistika mi daly do života hrozně moc. Proto jsme tuto výstavu věnovali kolu, československé cyklistice a také umění a umělcům,“ uvedl Rudolf Kasper.

  • Nejčtenější

Devětkrát týdně? V páru „souložíme“ podstatně častěji. Češi prozradili vše o sexu

14. května 2024

Většina lidí v české kotlině je se svým sexuálním životem spokojená. Dává přednost partnerským...

Polonahé komiksové retro playmate jsou znova v kurzu. Fandům se plní sny

15. května 2024  4:11

Zlatá šedesátá léta a Batman tak, jak ho neznáte? Česká nakladatelství se kromě aktuálních hitů...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Mastné pokuty za koloběžky? Návrh z dílny TSK leží na stolech pražských radnic i magistrátu

13. května 2024  4:57

Městská společnost Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK) má od začátku tohoto...

Fotr na tripu: Život na celém světě je v podstatě stejný. O Jižní Koreji nevíme vůbec nic

13. května 2024  15:56

Bývalý dabér, cestovatel, redaktor a jedna z hlavních tváří pořadů Autosalon i Fotr na tripu. Tím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Vystupte z auta a počítejte. Ať nemusejí zasahovat „opilci z Kobry“. O zácpách rozhodují i tři kostky

14. května 2024  5:29

Pravidlo „tří kostek“. Tak jsme spolu s jedním řidičem tramvají pojmenovali opatření, které může...

Parní romantika ve Vonwillerce přitáhla davy lidí, silniční válce excelovaly

19. května 2024  19:02

Dávnými časy to o víkendu „zavonělo“ v bývalé Vonwillerově továrně v Žamberku. Muzeum starých...

Deset hodin čekání. Pětiapůltunovému motýlovi hrozil nekoordinovaný let

19. května 2024  18:55

Praha v sobotu zažila nečekanou podívanou. Lidé, kteří mířili k Národní třídě vstoupit do běžně...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:12

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Sobotní prodej dek vyrobených dobrovolníky, vynesl pro hospic v Plzni 609.000 Kč

19. května 2024  15:48

Celkem 609.000 korun vyneslo sobotní finále téměř dvouletého charitativního projektu Deka pro...