Sobota , 01. 06. 2024

Laura

Bluetooth funguje oficiálně už i ve vesmíru

03. 05. 2024

03. 05. 2024

Bluetooth existuje již několik desetiletí a jeho význam nelze podceňovat. Je to jedna z nejběžnějších metod připojení zařízení k jiným zařízením a používáme ji s našimi herními ovladači, sluchátky, reproduktory a bezpočtem dalších zařízení. Brzy by mohla získat důležitou roli i mimo naši planetu Zemi.

Připojení k satelitu na oběžné dráze

Hubble Network, startup se sídlem v Seattlu, učinil technologický průlom tím, že úspěšně připojil standardní Bluetooth zařízení k satelitu na oběžné dráze. Tento bezprecedentní úspěch otevírá obrovské možnosti pro internet věcí (IoT). První družice HST, vypuštěné v březnu, již přijaly signály z čipů Bluetooth vzdálených přes 600 kilometrů.

Je to docela důležitý vývoj, když vezmeme v úvahu skutečnost, že Bluetooth byl historicky spolehlivý způsob připojení, ale s krátkým dosahem, o čemž svědčí věci, jako je skutečnost, že se vaše sluchátka odpojí od telefonu, pokud se dostanete o několik místností pryč. Jak jsme se tedy dostali od signálu, který teprve relativně nedávno začal fungovat skrz zdi, k signálu, který se dokáže dostat až z naší atmosféry? Prozatím řešení zahrnuje použití sfázované antény jako lupy, která dokáže zachytit jinak krátké rádiové vlny s nízkým výkonem ze země. Pokud implementace zůstane takto, představovali bychom si, že by fungovala docela podobně, jak se telefony jako iPhone 15 v současné době připojují k satelitům, jen se standardnějším protokolem Bluetooth namísto specifických satelitních antén/hardwaru.

Půjde o technologický průlom?

Zda to povede k silnému spojení, se teprve uvidí, ale v tuto chvíli je to nedokončená práce. Společnost si představuje širokou škálu aplikací pro svou technologii, včetně logistiky, sledování dobytka, chytrých obojků pro domácí mazlíčky, dětských bezpečnostních oděvů, monitorování staveb a precizního zemědělství. Řešení Hubble řeší dlouhodobé problémy spotřeby energie, nákladů a síťových omezení, které brání širokému rozšíření zařízení IoT s technologií Bluetooth.

K TÉMATU  Vyhledávání v Google Chrome se právě zlepšilo

Pokud se to stane věcí, možná budeme muset dlouho čekat, než skutečně uvidíme vzdáleně užitečné implementace. Mezitím zůstane běžná satelitní připojení metodou volby pro chytré telefony.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Tento reproduktor není našim čtenářům cizí, jde o novinku, ale nedávno jsme vám ho ukázali v krátkém videu. Tvarem i názvem napovídá, že chce převzít roli nástupce prvního RAZE se ctí. Proto nabízí vyšší výkon 20 W bez poklesu výdrže baterií. Jsou si velmi podobné a při tom nový model působí dospěleji.
Polská značka nás nedávno vcelku překvapila sluchátky Argon 600, a proto jsme se již bez větších předsudků pustili i do testování herní myši Krypton 550. Produktoví specialisté si evidentně libují v chemických názvech vzácných plynů, nemyslíte? Jak tedy zvládají navrhnout herní myš?
Po nejlevnějším modelu Vega se nám na stůl i do rukou dostala poměrně nová kamera značky Niceboy, která cílí na opačné spektrum zákazníků, mainstreamová Vega 5 Pop s dotykovým displejem. Stejně jako vy, položili jsme si otázku, zda má taková obrazovka u akční kamery vlastně smysl.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek