Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou napadl útočník v knihovně na jižním kraji Berlína. (8. května 2024) foto: Profimedia.cz

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji udeřil zezadu do hlavy. Giffeyová, která nyní v regionální vládě německého hlavního města zastává post senátorky pro ekonomiku, utrpěla lehké zranění. Jde o další z řady útoků na politické představitele, jež vyvolávají obavy z nárůstu politického násilí v Německu.
  12:58aktualizováno  17:57

Giffeyová, která je členkou Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) kancléře Olafa Scholze, se stala terčem útoku při středeční akci v knihovně na jižním okraji Berlína. Útočník ji uhodil do hlavy a do krku taškou obsahující tvrdý předmět a utekl, uvedla policie. Giffeyová následně pobyla krátce v nemocnici, kde byla ošetřena s bolestí hlavy.

Podezřelým je 74letý muž, který byl zadržen. Policie uvedla, že muže zná z minulosti kvůli trestným činům z nenávisti a blíže neupřesněným činům namířeným proti bezpečnosti země. Podezřelý zřejmě také trpí psychickými problémy, dodala policie. Motiv útoku vyšetřuje.

Stávající berlínský primátor Kai Wegner z konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) násilný čin odsoudil a prohlásil, že kdokoli útočí na politické představitele, útočí na demokracii. „To nebudeme tolerovat,“ dodal a slíbil zvážit přísnější tresty za takovéto činy.

„Útoky na Franzisku Giffeyovou a další političky a politiky jsou skandální a zbabělé,“ uvedl na sociální sít X kancléř Scholz.

Giffeyová útoky na politiky kritizovala, zároveň ale varovala před izolací volených činitelů od řadových občanů. „Ráda jezdím metrem. Ráda chodím ven, mluvím s lidmi a chtěla bych v tom pokračovat. Je to moje město,“ dodala.

Zástupci vládních i opozičních stran už dříve upozornili, že se jejich členové potýkají s vlnou fyzických a verbálních útoků, a vyzvali policii, aby posílila ochranu politiků na shromážděních před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Nejvážnějším případem z poslední doby je útok na německého europoslance Matthiase Eckeho z SPD, který byl zbit minulý týden, když vyvěšoval plakáty v Drážďanech. Politik utrpěl vážné zranění obličeje a musel podstoupit operaci. V případu jsou vyšetřováni čtyři teenageři.

Autoři: ,

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...