Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Protiruská hysterie, odmítla Moskva zapojení do žhářského útoku v Londýně

Zacharovová obvinila Británii z „informační války“ a „protiruské hysterie“. foto: Profimedia.cz

Ruské ministerstvo zahraničí ústy své mluvčí Mariji Zacharovové odmítlo jakýkoliv podíl na březnovém žhářském útoku na východě Londýna. Britské úřady v souvislosti s incidentem na konci dubna obvinily dva muže, kteří jsou podle nich podezřelí z vazeb na ruské rozvědky, informovala agentura Reuters.
  12:59

Zacharovová řekla, že Moskva taková obvinění považuje za provokaci a že sabotáže proti civilním cílům neprovádí. Británii, na jejímž území se podle britských úřadů Rusko mimo jiné v roce 2018 pokusilo otrávit bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, Zacharovová obvinila z „informační války“ a „protiruské hysterie“.

Británie v dubnu vznesla obvinění z napojení na ruské zpravodajské služby proti dvěma mužům ze střední Anglie. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“, dvaadvacetiletý Jake Reeves pak z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“. Muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu. Británie si v souvislosti s tím předvolala ruského velvyslance v Londýně Andreje Kelina.

V případu je celkem podezřelých pět lidí, čtyři z nich čelí obvinění ze žhářství. Nyní jsou ve vyšetřovací vazbě, před soudem stanou 10. května.

Vztahy mezi Ruskem a Británií byly v neutěšeném stavu již před ruskou invazí na Ukrajinu z února 2022. Pobouření Londýna způsobil zejména útok paralytickou látkou novičok v Salisbury z března 2018, který mířil na bývalého ruského dvojitého agenta Skripala a jeho dceru.

Při manipulaci s kontaminovanými předměty se otrávili i další tři Britové, jedna žena zemřela. Britské úřady oznámily, že za útokem stojí dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU, podle zjištění České republiky stejní, kteří byli v roce 2014 podle českých úřadů zapojeni do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích.

Londýn je zároveň významným spojencem Kyjeva, Ukrajině v bojích proti Rusku poskytuje finanční a vojenskou pomoc.

Rusko tlačí na vyšetření výbuchu Nord Streamu

Zacharovová dnes na brífinku rovněž uvedla, že Moskva bude usilovat o spravedlivé a řádné vyšetření výbuchů na plynovodech Nord Stream, kterými Rusko posílalo plyn do Německa a dál do Evropy a které těsně předtím rozšířilo. Své vyšetřování už dříve ukončily Stockholm a Kodaň.

Švédsko, Dánsko a Německo zahájily oddělená vyšetřování explozí na plynovodech Nord Stream, exploze nastaly v dánských a švédských vodách. Švédská prokuratura začátkem února uvedla, že nemá pravomoc se záležitostí zabývat. Shromážděné důkazy ale předala německým vyšetřovatelům, kteří na případu dál pracují. Dánské úřady dospěly k závěru, že výbuchy byly úmyslné, případ ale odložily.

Moskva ukončení vyšetřování opakovaně kritizuje. Už dříve incident označila za teroristický útok a naznačila, že za ním stojí západní země. Západní politici tato obvinění odmítli a někteří naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. Loni se v médiích objevily informace, že do sabotáže byla zapojena proukrajinská skupina. Kyjev jakoukoliv spojitost s útokem opakovaně popřel.

Autor:

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...