Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Arkansas odstraní symboly „temných dob“. Do Kapitolu pošle Cashe a Batesovou

Umělec Kevin Kresse pracuje na hliněné bustě Johnnyho Cashe. (23. dubna 2024) foto: AP

Stát Arkansas ve vstupní hale amerického Kongresu ve Washingtonu tento týden nově začne reprezentovat socha aktivistky za občanská práva a novinářky Daisy Batesové. V průběhu roku ji doplní další slavný arkansaský rodák, a sice muzikant Johnny Cash. Sochy tak nahradí dosavadní ztvárnění dvou málo známých historických osobností, které byly symboly temných dob státu Arkansas.
  15:27

V prostorách Kongresu ve Washingtonu každý stát americké unie představují dvě sochy. Za Arkansas to byl dosud bývalý guvernér z konce 19. století James Clarke s rasistickými výroky a právník Uriah Rose. O jejich nahrazení arkansaští zákonodárci rozhodli před pěti lety. Batesová byla podle agentury AP jasnou volbou, Cash své místo získal až po veřejné diskusi.

„Pamatuji si, že když jsem provázel voliče z Arkansasu, mladé lidi, a ukázal jsem jim sochy reprezentující náš stát v hale Kapitolu, tak mi říkali ‚o těch jsme nikdy neslyšeli‘,“ řekl bývalý republikánský guvernér Asa Hutchinson, který byl ve funkci až do loňska. Právě za jehož působení se o nahrazení soch rozhodlo. Podle Hutchinsona „panovala široká shoda na tom, že je čas na změnu“.

Batesová se narodila v roce 1914 ve státě Arkansas a díky svým aktivitám na podporu černošské komunity a vzdělávání se stala význačnou místní osobností. Spolu s manželem vydávali noviny Arkansas State Press.

Sehrála také zásadní roli v roce 1957, kdy místní demokratický guvernér Orval Faubus v duchu rasové segregace zakázal devíti černošským studentům vstup na místní střední školu. Také díky Batesové a intervenci amerického prezidenta Dwighta Eisenhowera nakonec studovat mohli.

Autorem její téměř 2,5 metru vysoké bronzové podobizny je sochař Benjamin Victor. Bronzová podobizna Batesová nese noviny, drží poznámkový blok a pero a na klopě má odznak asociace bránící práva černošských obyvatel NAACP, jíž byla členem.

Na soše hudebníka Johnnyho Cashe pracuje arkansaský rodák Kevin Kresse, muzikanta ztvárnil s kytarou a biblí v ruce. Cash se narodil v městečku Kingsland, asi 100 kilometrů od Little Rocku. Na kontě má 90 milionů prodaných desek po celém světě, a to v žánrech country, rock, blues, folk a gospel. Zemřel v roce 2003 ve věku 71 let po kariéře, která trvala 49 roků.

11. června 2020

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!