Počet zadržených Palestinců na Západním břehu Jordánu od začátku eskalace přesáhl 8600

Počet Palestinců zadržených izraelskými bezpečnostními složkami na Západním břehu Jordánu se od 7. října 2023 zvýšil na 8640. Informovala o tom palestinská komise pro záležitosti vězňů.

Podle jejích informací, které jsou citovány na oficiální stránce komise na Facebooku, bylo přes noc zadrženo »nejméně 30 občanů na Západním břehu Jordánu, včetně jedné ženy a dříve vězněných osob«. Operace k zadržení podezřelých osob, o nichž se Izrael domnívá, že jsou zapojeny do teroristických aktivit, byly provedeny v provinciích Ramalláh, Džanin, Jeruzalém a Tulkarm. »Celkový počet zatčení od zahájení agrese v pásmu Gazy 7. října loňského roku tak vzrostl na 8 640,« uvádí se v textu prohlášení.

Palestinská komise pro záležitosti vězňů tvrdí, že »akce okupačních sil jsou doprovázeny masovými nájezdy, brutálním bitím a vyhrožováním zadrženým a jejich rodinám«.

Situace na Blízkém východě se prudce vyhrotila poté, co 7. října 2023 pronikli bojovníci Hamásu z pásma Gazy na izraelské území, což bylo doprovázeno zabíjením obyvatel pohraničních obcí a zajetím více než 240 rukojmích, včetně dětí, žen a starců. Radikálové útok označili za reakci na akce izraelských úřadů proti mešitě Al-Aksá v Jeruzalémě. Izrael vyhlásil úplnou blokádu Gazy a zahájil odvetné údery na pásmo a části Libanonu a Sýrie, poté oznámil pozemní operaci v enklávě. Ke střetům dochází také na Západním břehu Jordánu.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy