Pátek 31. května 2024, svátek má Kamila
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

LoopX s pohádkovými zisky. Podvodníci vylhali kryptoměnu, zadržený je i Čech

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Rakouská policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého kryptoměnového podvodu. Mezi zadrženými je také 34letý Čech, informoval spolkový kriminální úřad, který je součástí rakouského ministerstva vnitra. Škoda, kterou skupina způsobila, se podle zprávy odhaduje na šest milionů eur (zhruba 150 milionů Kč).
  16:12

Šestičlenná skupina podle úřadu v období od prosince 2017 do února 2018 předstírala vydání nové kryptoměny s názvem LoopX a slibovala obětem vysoké zisky. Do kryptoměny investovaly stovky lidí z celého světa, skupina však následně smazala své webové stránky a zmizela i s penězi obětí.

Vyšetřovatelé zjistili, že skupina působila převážně z Rakouska, stopy však vedly také do Německa, Česka, Thajska a na Kypr. Loni na podzim úřady zadržely dva rakouské občany v Rakousku a na Kypru a jednoho českého občana v Praze. Později byli v Rakousku zadrženi další tři rakouští občané.

Agentura APA uvedla, že zadržení teď čekají na soudní řízení. Úřady v rámci vyšetřování zajistily zhruba 750 tisíc eur (téměř 19 milionů Kč) v různých měnách, dva automobily a nemovitosti v hodnotě téměř 1,4 milionu eur (zhruba 35 milionů Kč), píše se v tiskové zprávě.

Autor: