Němečtí politici nemohou být v klidu. Policie šetří další útok

Německá policie vyšetřuje další útok na politika. Neznámý pachatel v úterý zaútočil na bývalou starostku Berlína a exministryni Franzisku Giffeyovou ze sociálnědemokratické SPD. V místní knihovně ji taškou udeřil do hlavy a krku, informovala agentura DPA.

Giffeyová po napadení absolvovala nemocniční vyšetření kvůli bolestem hlavy a krku. Podezřelého, který z místa činu utekl, se zatím nepodařilo zadržet. 

Německá policie už od pátečního večery vyšetřuje útok skupiny lidí na europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v Drážďanech. Ecke, který je na desátém místě kandidátky SPD v červnových volbách do Evropského parlamentu, musel být ošetřen v nemocnici. Podle místní stranické organizace byl dokonce operován. 

Terčem zastrašování, ničení plakátů a urážek byly i další týmy vyvěšující plakáty. Podle policie zřejmě skupina útočníků krátce předtím napadla a zranila i osmadvacetiletého pracovníka kampaně Zelených.

Útok na europoslance odsoudil německý kancléř a stranický kolega napadeného Olaf Scholz. Podobné incidenty podle něj představují hrozbu pro demokracii. "Demokracie je ohrožená takovými činy," uvedl na kongresu evropských sociálnědemokratických stran, kde vyzval k jednotě. "Musíme se tomu společně postavit," dodal. 

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová přislíbila, že bude bojovat proti nárůstu násilí proti politikům. "Stát na toto musí a bude reagovat tvrdými činy a dalšími ochrannými opatřeními pro demokratické síly v naší zemi," uvedla podle agentury Reuters. 

Související

Více souvisejících

Policie Německo Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Olomouc zná Saňákova nástupce. Stal se jím dosavadní trenér B-týmu Janotka

Jen několik dní poté, co vyšlo najevo, že Jiří Saňák po sezóně opouští olomoucký A-tým a odchází za novým angažmá do Pardubic, je známé nové trenérské jméno na lavičce hanáckého prvoligového celku. Přichází na ni úspěšný stratég Tomáš Janotka z olomouckého „béčka“, které ve druhé fotbalové lize skončilo na druhém místě. Jedná se tak určitě o ocenění Janotkovy dosavadní práce a pro samotného dvaačtyřicetiletého kouče se bude jednat o jeho první prvoligové angažmá.

včera

Princezna na hrášku

RECENZE: Princezna na hrášku je pohádka po mozkové obrně a straší amatérismem

Do českých kin, v nichž je o kvalitní podívanou pro děti či rodiny dlouhodobě nouze, vstupuje další pitvořivý slepenec, který z publika dělá hlupáky. Ať už jde o tristní stav zvukového mixu, ochotnickou režii či neexistující vyprávění. Princezna na hrášku dokonale ztělesňuje vše, co je s tuzemskou filmovou pohádkou špatně.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

včera

včera

včera

WHO: V Rafahu může přestat fungovat úplně poslední nemocnice

Poslední nemocnice v Rafahu může v případě rozsáhlejší operace izraelské armády přestat fungovat a lze očekávat značný počet úmrtí, varoval v úterý představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Richard Peeperkorn. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy