Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelská operace zatím probíhá v okolí Rafáhu. Postup do města zatím nezačal

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Israel Defence Forces

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Izraelská armáda už v úterý zabila dvě desítky bojovníků palestinského teroristického hnutí Hamás a objevila tři tunely, které by mohly vést do Egypta. Podle Times of Israel však není jasné, zdali mají radikálové stále funkční tunely pro pašování zbraní z Egypta. 

Agentura Reuters s odkazem na svědky z místa uvedla, že Hamás svádí boje s izraelskými vojáky východně od Rafáhu, přičemž tanky zůstávají na hraničním přechodu a nepostupují dále do města. 

Podle deníku Haarec se Izraelci připravují i na další operace na severu Pásma Gazy a v jeho centrální části, kde se Hamás pokouší opět ovládnout poškozenou civilní a vojenskou infrastrukturu. 

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari řekl novinářům, že případné neshody mezi Izraelem a USA se řeší za zavřenými dveřmi. Spolupráce podle něj pokračuje. Reagoval tak na zprávy, podle nichž Američané pozastavili dodávku bomb kvůli ofenzivě v Rafahu.

Nejnovější izraelský vojenský postup v úterý každopádně odsoudil Egypt s Tureckem či Jordánskem, ale také generální tajemník OSN António Guterres nebo šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Témata:  Izraelská armáda Válka v Izraeli s Hamásem HAMÁS

Aktuálně se děje

30. května 2024 11:37

Mistři světa dorazili na Hrad za prezidentem. Pavel dostal medaili

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy