Redakce Epoch Times ČTK

a 8. 5. 2024

Čína a Srbsko, které je kandidátskou zemí na členství v Evropské unii, dnes v Bělehradě podepsaly asi 30 smluv a memorand a dohodly se na takzvané sdílené budoucnosti. Informovala o tom agentura AP, podle níž ale není jasné, co termín sdílená budoucnost přesně znamená. Další spolupráci v obchodě, vědě, ekologii, kultuře či informačních technologiích obě země podle agentury DPA stvrdily při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Čínský prezident a jeho srbský protějšek Aleksandar Vučić dnes po setkání v Bělehradě uvedli, že se dohodli na prohloubení strategického partnerství svých zemí a že „vybudují novou éru společenství se sdílenou budoucností mezi Čínou a Srbskem“. Oba také schůzku označili za historickou a hovořili o přátelství pevném jako ze železa.

„Srbsko se stalo před osmi lety strategickým partnerem Číny ve střední a východní Evropě a stává se první evropskou zemí, se kterou budeme budovat společenství se sdílenou budoucností,“ prohlásil čínský prezident. Termín sdílená budoucnost použil už před deseti lety a nejspíš nejde o konkrétní iniciativu, ale jen o zesílenou spolupráci, uvedla AP.

Podle Vučiče je Čína od roku 2020 největším investorem v Srbsku a její investice za poslední desetiletí vzrostly třicetkrát. Vučić připomněl také smlouvu o volném obchodě, kterou Srbsko s Čínou podepsalo loni a která by měla začít platit 1. července. Na jejím základě by měla být podle srbského prezidenta do pěti až deseti let zrušena cla na vývoz téměř 95 procent výrobků do Číny.

Čína a Srbsko se podle Vučiče také dohodly na vytvoření mezivládního výboru pro technologie, který umožní Srbsku přístup k nejnovějším technologiím, včetně umělé inteligence (AI).

Agentura AP také uvedla, že Čína v posledních letech do Srbska poslala miliardy dolarů v půjčkách a investicích, zejména do infrastruktury a důlního průmyslu. V roce 2016 země podepsaly dohodu o strategickém přátelství a loni smlouvu o volném obchodě. Některé ze srbsko-čínských dohod, například ta o volném obchodě, ale podle AP nejsou v souladu se snahou Bělehradu o členství v EU.

Srbsko je podle AP klíčovou zemí v čínské iniciativě nazývané Nová hedvábná stezka. Tímto investičním megaprojektem zejména do silniční, železniční a energetické infrastruktury se Peking snaží zvýšit svůj vliv v Evropě, což ale někteří s obavami kritizují.

Čínského prezidenta vítaly v Bělehradě tisíce lidí, kteří mávali čínskými a srbskými vlajkami a volali „Čína, Srbsko“. Po srbské metropoli byly také rozvěšeny čínské vlajky a obrovská čínská vlajka, pod níž byl nápis „Srdečně vítáme naše vážené čínské přátele“, visela také u dálnice na příjezdu z letiště. I v noci byla přitom podle čínské televize CGTN osvětlena.

Srbský prezident dnes mimo jiné zopakoval svůj postoj k Tchaj-wanu. „Máme jasnou a jednoduchou pozici stran čínské územní integrity – ano, Tchaj-wan je Čína,“ prohlásil k davu lidí, kteří se shromáždili před sídlem vlády, kde se schůzka s jeho čínským protějškem konala. Agentura AFP připomněla, že Čína podporuje naopak Srbsko ohledně Kosova, které Bělehrad i Peking stále považují za součást Srbska.

Čínský prezident je na návštěvě v Evropě poprvé po pěti letech. Ze Srbska, kam přiletěl v úterý z Francie, pokračuje do Maďarska, kde Peking rovněž v posledních letech hojně investuje, mimo jiné do výroby baterií a elektromobilů.

Srbsko a Maďarsko v roce 2014 podepsaly s Pekingem smlouvu o železničním projektu, který má spojit Budapešť, Bělehrad a Skopje s řeckým přístavem Pireus. Přístav, který provozuje čínský státní konglomerát, by se měl stát vstupní branou čínského zboží do střední a východní Evropy, uvedla AP. Projekt ale nabírá zpoždění – vysokorychlostní trať mezi Budapeští a Bělehradem stále není hotová, podle původních plánů měla být přitom dokončena už před několika lety.

Související témata

Přečtěte si také

Evropští politici začínají připouštět, že ceny pohonných hmot se kvůli speciální dani mohou zvýšit víc, než se čekalo
Evropští politici začínají připouštět, že ceny pohonných hmot se kvůli speciální dani mohou zvýšit víc, než se čekalo

Zavedení emisních povolenek pro pohonné hmoty a topná paliva zřejmě povede k většímu navyšování cen, než se evropští plánovači původně domnívali. Příčinou je podle nich pokulhávání při plnění klimatických cílů.

Jak se kandidáti do eurovoleb staví k regulaci platforem sociálních sítí?
Jak se kandidáti do eurovoleb staví k regulaci platforem sociálních sítí?

Poslední ze série pěti otázek SOSP na kandidáty do Evropského parlamentu se týkala Nařízení EU o digitálních službách a regulaci platforem sociálních médií.

Nový průzkum Kantaru do sněmovny: vyhrálo by ANO s 32 %, druhá ODS by měla 15,5 %
Nový průzkum Kantaru do sněmovny: vyhrálo by ANO s 32 %, druhá ODS by měla 15,5 %

Pokud by vládní strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 stejně jako v posledních sněmovních volbách utvořily společnou koalici Spolu, získaly by 22,5 procenta hlasů

Strávil jsem 10 dní chůze na poutní stezce ve Španělsku a nebyl jsem připraven na to, co jsem zažil
Strávil jsem 10 dní chůze na poutní stezce ve Španělsku a nebyl jsem připraven na to, co jsem zažil

Všechny cesty vedou do Santiaga de Compostela, kde údajně odpočívá svatý Apoštol Jakub.

Nizozemsko: Nová pravicová koalice chce zavést „nejpřísnější azylový režim“ v historii země
Nizozemsko: Nová pravicová koalice chce zavést „nejpřísnější azylový režim“ v historii země

Půl roku po volbách se podařilo v Nizozemí sestavit novou koalici sestávající ze čtyř pravicových stran. Geert Wilders oznámil, že vláda bude usilovat o vystoupení z migračních a azylových dohod s EU.