Kulturní výměny sbližují Číňany s Maďary

Wang Jüe, zástupce ředitele a učitel čínštiny na maďarsko-čínské dvojjazyčné škole, uvedl, že odpověď čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na dopis studentů maďarsko-čínské dvojjazyčné školy studenty velmi inspirovala. Více z nich nyní projevuje větší nadšení učit se čínsky a studovat v Číně.

Erneszt Sandor Durand, žák 12. třídy školy, navštívil mnoho čínských měst, například Kanton, Šen-čen a Peking. S rostoucím významem Číny ve světové ekonomice roste i význam studia čínštiny, řekl a dodal, že v budoucnu plánuje pokračovat ve studiu na univerzitách v Pekingu.

Dorina Ingesová, rovněž studentka školy, uvedla, že ji čínská kultura velmi fascinuje. Umí hrát na ku-čeng, tradiční čínský hudební nástroj, a tančit tradiční čínské lidové tance.

K neustálému rozvoji školy v posledních dvou desetiletích přispívá i rostoucí obliba čínského jazyka a kultury mezi Maďary. Zpočátku byla většina studentů z čínských rodin žijících a pracujících v Maďarsku. V současné době má škola 12 tříd a 20 ročníků s více než 530 studenty, přičemž většinu tvoří rodilí Maďaři.

»Dvojjazyčná škola dalece přesahuje tradiční hospodářské, obchodní a jiné typy vztahů,« uvedl bývalý maďarský premiér Peter Medgyessy pro agenturu Xinhua. »Zahrnuje vlastně příležitost k mezilidským kontaktům, možnost, aby se lidé navzájem poznali, seznámili se a poznávali kulturu a civilizaci toho druhého a přijali je, což lidi povzbuzuje k otevřenosti, zvídavosti a objektivitě v těchto oblastech.«

Čínský učitel dává studentům lekce čínské kaligrafie na maďarsko-čínské dvojjazyčné škole v Budapešti, Maďarsko, 24. února 2023. FOTO – Xinhua/Lian Yi

Kuo Ťia-ming, bývalý zástupce ředitele školy, řekl agentuře Xinhua, že rozvoj školy odráží dobrou dynamiku posilování čínsko-maďarských vztahů a rostoucí výměny mezi oběma národy.

V současné době existuje v Maďarsku pět Konfuciových institutů a 12 čínských univerzit nabízí možnost studovat maďarský jazyk.

Čínština byla začleněna do maďarského národního vzdělávacího systému a stala se jedním z předmětů přijímacích zkoušek na vysoké školy. Důležitou platformou pro kulturní výměny jsou také kulturní centra zřízená oběma stranami.

»Pro vztahy obou zemí je důležité, aby lidé dobře ovládali oba jazyky,« řekla ředitelka školy Zsuzsanna Erdelyiová a vyjádřila naději, že se rozšíří mezikulturní vazby, které podpoří porozumění a přátelství mezi oběma národy.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy