Miliardy pro Kyjev. EU schválila vyzbrojení a obnovu Ukrajiny z výnosů ze zmrazených ruských aktiv v hodnotě 210 miliard eur

Státy Evropské unie dosáhly předběžné průlomové dohody, aby Ukrajině poskytly další miliardy finančních prostředků na zbraně a střelivo pocházející ze zisků získaných ze zmrazených aktiv ruské centrální banky držených v bloku.

Velvyslanci Evropské unie souhlasili s použitím příjmů ze zmrazených aktiv Ruské federace na rekonstrukci a vojenskou pomoc Ukrajině. Oznámilo to belgické předsednictví v Radě EU.

Belgie oznámila dohodu mezi 27 velvyslanci EU, kteří spravují většinu zmrazených aktiv v bloku. Tato dohoda byla dosažena po několika týdnech tvrdých vyjednávání mezi členskými státy, která komplikovala přísná finanční omezení týkající se čerpání těchto zdrojů.

Podle dohody by mohlo být pro Kyjev uvolněno až 3 miliardy eur (3,2 miliardy dolarů) ročně, přičemž 90 % těchto prostředků by mohlo být využito na munici a další vojenské vybavení. Úředníci odhadují, že první částka by mohla dorazit do Kyjeva již v červenci. EU drží přibližně 210 miliard eur (225 miliard dolarů) v aktivech ruské centrální banky, z nichž většina je zmrazena v Belgii jako odveta za ruskou válku proti Ukrajině. Kyjev intenzivně žádá o využití těchto prostředků na nákup životně důležitého vojenského materiálu, aby se připravil na možné budoucí ruské útoky.

"Peníze budou použity na podporu Ukrajiny při rekonstrukci a vojenské obraně v kontextu ruské agrese," stojí ve zprávě.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen uvítala politickou dohodu o využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv ve prospěch Ukrajiny.

"Nemůže být silnější symbol a lepší využití těchto peněz, než učinit Ukrajinu a celou Evropu bezpečnějším místem pro život," řekla.

Malá skupina členských států, zejména Maďarsko, odmítá dodávky zbraní na Ukrajinu, takže do dohody musela být zahrnuta zvláštní ochranná opatření, aby bylo možné považovat přibližně 10 % prostředků za všeobecnou pomoc.

Členské státy EU ještě musí dohodu velvyslanců oficiálně potvrdit. Uvedla agentura AP.

Zelenskyj odhadl 6. ledna ruská zahraniční aktiva dostupná ke konfiskaci na 300 miliard dolarů a vyzval k použití těchto prostředků na podporu Ukrajiny.

Rada EU učinila 12. února krok k využití ruských aktiv ve prospěch Ukrajiny – přijala rozhodnutí, které zavazuje evropské depozitáře vést oddělenou evidenci zmrazených cenných papírů a příjmů z nich. Depozitáři mají rovněž zakázáno nakládat se zisky získanými z operací s tímto majetkem.

Šéf evropské diplomacie Borrell v polovině března navrhl použít 90 % příjmů ze zmrazených ruských aktiv na zbraně pro ozbrojené síly. Navrhl přesunout dalších 10 % do rozpočtu EU, aby se zvýšil potenciál ukrajinského obranného průmyslu.

Související

Varšava

Evropská unie definitivně ukončila spor s Varšavou o právní stát

Evropská unie ukončila dlouholetý spor s Polskem o právním státu, už tedy není součástí článku 7. Premiéru Donaldu Tuskovi se podařilo zemi přiblížit unijním standardům. S postupem Evropské komise ale nesouhlasí Maďarsko, které podléhá stejnému mechanismu a nedaří se mu z něj dostat. Tuskovy nedávné kroky jsou rovněž rozporuplné. 

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Ukrajina Rusko válka na Ukrajině Ursula von der Leyenová

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

před 8 hodinami

Joe Biden

USA povolily Ukrajině používat jejich zbraně k útokům v Rusku

Spojené státy udělily Ukrajině povolení využít jimi dodané zbraně k útokům na území Ruska, avšak výlučně v blízkosti města Charkov, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný zdroj z USA. Podle agentury Reuters jde o zvrat v postoji amerického prezidenta Joea Bidena, který dosud rozhodně odmítal umožnit Ukrajině využívat americké zbraně k úderům na území Ruska.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jens Stoltenberg

Je čas povolit Ukrajině útočit v Rusku, opět vyzval Stoltenberg

Členské státy Severoatlantické aliance (NATO) by měly zvážit zrušení omezení na používání jimi dodaných zbraní Ukrajině pouze na okupovaném území a povolit Kyjevu útočit jimi i na cíle v Rusku. V Praze to prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg, informuje agentura Reuters.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Donald Trump

Vinen. Trumpa odsoudili ve všech bodech obžaloby

Porota newyorského soudu uznala ve čtvrtek exprezidenta USA Donalda Trumpa vinného ve všech 34 bodech obžaloby v případě uplácení výměnou za mlčenlivost a s tím souvisejícího padělání obchodních záznamů, informuje agentura Reuters.

před 12 hodinami

včera

Pistorius přivezl do Oděsy příslib další německé vojenské pomoci Ukrajině

Německo předá Ukrajině další zbraně v hodnotě 500 milionů eur, oznámil ministr obrany Boris Pistorius během čtvrteční návštěvy Oděsa, kde s ukrajinským protějškem Rustemem Umerovem jednal o vojenských potřebách Kyjeva. Informovala o tom agentura DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy