Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Istanbulský chrám svatého Spasitele v Chóře se znovu otevřel jako mešita

Ze světa / / ČTK / 8. května 2024 23:45
Istanbulský chrám svatého Spasitele v Chóře se znovu otevřel jako mešita

Chrám svatého Spasitele v Chóře
Autor: Wikipedie.org / Nebelvír / Creative Commons

Istanbul - První muslimští věřící se v Istanbulu pomodlili v bývalém chrámu svatého Spasitele v Chóře, který se dne 6. května po čtyřech letech rekonstrukce znovu otevřel jako mešita. V uplynulých desetiletích kostel sloužil jako muzeum, informovala agentura AFP.

Tento původně byzantský chrám ze 4. století byl muzeem od roku 1945. O jeho přeměně na mešitu rozhodl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už v roce 2020. Od té doby se jedna z nevýznamnějších památek v Istanbulu opravovala.

Podlahu zdobenou dvojicí mozaik, z nichž jedna zobrazuje Ježíše Krista, nově zakrývá tlustý koberec. Fresky a další mozaiky jsou ale nadále viditelné, uvedla AFP.

Prezident Erdogan vzbudil velký rozruch a od mnohých si vysloužil kritiku za rozhodnutí, jímž udělal v roce 2020 mešitu z jedné z dominant Istanbulu – chrámu Boží Moudrosti (Hagia Sofia). Ten byl od roku 1935 rovněž muzeem a nyní se v něm opět konají muslimské modlitby, během nichž jsou křesťanské ikony zakryty závěsy.

Chrám Spasitele v Chóře byl přeměněn na mešitu už po ovládnutí Konstantinopole (dnešní Istanbul) osmanskými dobyvateli v roce 1453. Cenné fresky s křesťanskými motivy byly přemalovány a omítka z nich byla odstraněna až po roce 1945.

Erdogan, který v Turecku vládne už přes 20 let – od března 2003 byl premiérem a od roku 2014 je prezidentem – se podle některých analytiků snaží oživit koncept „osmanského ideálu“ a využívá k tomu i zřizování nových mešit. Přes 90 procent z 85 milionů obyvatel Turecka jsou muslimové.

 

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
17%
 
Ne
29%
 
Nevím
5%
 
(Počet hlasů celkem: 218)