České strojírenství ve stále větších problémech

Vývoj průmyslové produkce v prvním čtvrtletí ukazuje, že stabilizace českého průmyslu bude letos velmi pozvolná a že oživení české ekonomiky potáhne spíše spotřeba domácností. Z pohledu průmyslové produkce bylo první čtvrtletí poměrně rozkolísané.
Problémy českého strojírenství již přešly do chronické fáze. Ilustrační foto: Depositphotos.com

V lednu produkce meziročně mírně klesla, v únoru naopak mírně vzrostla. Větší propad pak přinesl březen, kdy průmyslová výroba meziročně klesla o 2,7 procenta. Tento propad byl částečně ovlivněn výrazně vyšší srovnávací základnou ve výrobě motorových vozidel z března roku 2023, kdy doznívala čipová krize a postupně ožívala výroba automobilů.

Vedle tohoto víceméně statistického vlivu však stojí za březnovým propadem průmyslu i dlouhodobější faktor, a to problémy českého strojírenství, které již přešly do chronické fáze. V prvním čtvrtletí pokleslo strojírenství meziročně dokonce o 13 procent, přičemž produkce tohoto odvětví klesá meziročně již třetí čtvrtletí v řadě a čelí i úbytku nových zakázek.

I když v březnu celkově hodnota nových zakázek v českém průmyslu meziročně vzrostla, stalo se tak zejména díky automobilovému průmyslu a zahraniční poptávce. Ani výhled na příští měsíce není v tomto směru optimistický, což se odráží mimo jiné v trvale nízké úrovni Indexu nákupních manažerů (PMI).

Ten se v dubnu držel již 23. měsíc v řadě pod hodnotou 50 bodů, která značí pokles ekonomické aktivity firem. PMI klesl v dubnu na 44,7 bodu z březnových 46,2 bodu. Manažeři českých průmyslových firem navíc stále ve větších obavách sledují nevalný vývoj německé ekonomiky a německých firem, kam směřuje značná část jejich produkce.

Autor je partner poradenské skupiny Moore Czech Republic
(Redakčně upraveno)

Ilustrační foto: Depositphotos.com

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 1
Sdílet článek

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  1. Marek

    Až začnou lidi kupovat ve větší míře ojetiny a moderní spalováky pro příliš složité emisní systémy nebude nikdo chtít to teprv nastanou problémy!Elektrické auta průmysl nezachrání.Na výrobu je potřeba max. 20% lidí co u spalováku a baterka se stejně doveze z ciziny.Průmysl to má spočítané.Jedině se rychle přeorientovat na zbrojní průmysl.

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB