Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk uvedl externí SSD Desk Drive, má zajímavý design a až 8 TB

9.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
SanDisk uvedl externí SSD Desk Drive, má zajímavý design a až 8 TB
Společnost SanDisk představila nové zajímavě tvarované SSD. Jmenuje se Desk Drive, má moderní kulatý tvar a velmi vysokou kapacitu, která může dosahovat až 8 TB. Díky USB-C 3.2 je i dost rychlé.
SanDisk (nyní spadající pod Western Digital) přichází na trh s novým externím diskem Desk Drive. Určen je např. pro ukládání fotografií a videa, pochopitelně je možné na něj uložit i jiný typ dat jako např. objemné počítačové hry. Oslovit má zejména ty, kteří chtějí zajímavý design (ostatně vyhrál designovou cenu Red Dot Award za produktový design pro rok 2024). SSD má kulatý tvar s výškou 40 mm a délkou i šířkou 99 mm, přičemž váží 268 gramů. K počítači se připojuje pomocí portu USB-C 3.2 Gen2 a v balení najdete jak kabel USB-C/USB-C, tak i adaptér na port USB-A, je zde také napájecí adaptér. Maximální přenosová rychlost 1000 MB/s sice není rekordní, ale rozhodně je stále i tak dostatečně rychlá na komfortní práci s velkým množstvím fotografií a videa (otázkou samozřejmě je, jak dlouho si ji při kopírování zachová, tedy, kdy dojde SLC cache).
 
SanDisk Desk Drive
 
Kapacita SSD může dosahovat 4 TB nebo 8 TB, což vyjde na více než 2 miliony MP3 souborů, 480 hodin Full HD videa s datovým tokem 145 MB/min (cca 20 Mbps), 1,28 milionu 16MPx fotografií o velikosti 5,5 MB nebo 200 počítačových her, uvážíme-li průměrnou velikost 36 GB. K SSD se dodává i software Acronis True Image pro Mac i Windows. Ten slouží k zálohování dat i jejich obnově včetně vytváření záloh celých operačních systémů. Zajímavostí je i Kensington Security Slot zabraňující odcizení SSD. Zatímco 4TB verze vyjde na 249,99 USD, 8TB varianta je vzhledem ke kapacitě mnohem dražší a vyjde až na 699,99 USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.