Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

Svět

  6:58
Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při nichž v Pásmu Gazy umírali palestinští civilisté. Biden to ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času podle agentur AP a Reuters řekl v rozhovoru stanici CNN.

Americká administrativa v uplynulých dnech podle médií pozastavila dodávku bomb, z nichž zhruba polovinu tvoří silné pumy vážící kolem jedné tuny. USA podle Bidena nebudou Izraeli dodávat další pumy ani dělostřeleckou munici, kterou Izrael v posledních měsících v Pásmu Gazy použil, pokud se jeho vláda rozhodne rozšířit invazi do hustě obydleného města Rafáh na jihu oblasti, kde se podle Izraele ukrývají poslední větší uskupení Hamásu.

V takovém případě by USA podle Bidena dodávaly jen obrannou munici, například do izraelského systému protivzdušné obrany Iron Dome (Železná kopule).

„Jasně jsem řekl, že pokud vstoupí do Rafáhu - to ještě neudělali - nebudu dodávat zbraně, které byly v minulosti v Rafáhu použity, které byly použity ve městech,“ cituje CNN amerického prezidenta.

Agentury podotýkají, že tato Bidenova prohlášení jsou od začátku současné války v Pásmu Gazy doposud nejsilnějším projevem nesouhlasu s izraelským způsobem vedení války proti palestinskému hnutí Hamás. V Pásmu Gazy od loňského října, kdy se Hamás dopustil v jižním Izraeli krvavých teroristických útoků a konflikt zažehl, zahynulo následkem bojů 34 844 Palestinců. Vyplývá to ze středečních údajů zdravotnických úřadů v Gaze; čísla zahrnují bojovníky Hamásu i civilisty, kterých je většina.

Izrael bombardoval obydlené oblasti

Nyní pozastavená dodávka americké munice podle nejmenovaného zdroje Reuters zahrnuje 1 800 kusů pum o hmotnosti 900 kilogramů a 1 700 kusů pum o hmotnosti 225 kilogramů. První zmíněné, těžší pumy jsou podle investigace deníku The New York Times (NYT) z konce loňského roku jedněmi z „nejničivějších“ konvenčních zbraní v arzenálech západních armád.

Izrael je podle NYT alespoň v prvních šesti týdnech operací v Pásmu Gazy pravidelně používal v obydlených oblastech, a to i těch, která dříve palestinským civilistům vyznačil jako bezpečné.

„Civilisté v Gaze umírali následkem (výbuchů) těchto bomb a dalších prostředků, které (Izraelci) používají v obydlených oblastech,“ uvedl Biden; podle CNN přitom odkázal na dotyčné 900kilogramové pumy.

„Momentálně přehodnocujeme některé dodávky bezpečnostní pomoci v krátkodobém horizontu v kontextu dění, které se odehrává v Rafáhu,“ řekl ve středu při slyšení v Senátu americký ministr obrany Lloyd Austin.

Izraelští činitelé v zákulisí dali Američanům najevo silné rozhořčení z jejich kroku, informují americká média s odvoláním na své zdroje. Vyjadřují při tom obavu, že omezení vojenské podpory ohrozí vyjednávání o propuštění izraelských rukojmích z Gazy. Ve veřejných vyjádřeních Izraelci zprávu o zastavené dodávce bomb bagatelizovali.

S krokem administrativy demokratického prezidenta Bidena dávali najevo nesouhlas republikánští kongresmani. Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson a šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell Bidenovi zaslali dopis, kde pozastavení dodávky kritizují. Podle nich krok vyvolává otázku, zda je prezidentův závazek vůči bezpečnosti Izraele opravdu neprůstřelný, jak dříve Biden tvrdil.

2. dubna 2024

Autoři: ,