The Capitals: Španělský ministr vyzval firmy, aby neobchodovaly s Izraelem

© Canva

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


MADRID

Španělský ministr vyzývá firmy, aby přestaly obchodovat s Izraelem. Španělské společnosti, které obchodují s Izraelem, by měly přijmout veškerá nezbytná opatření, aby zajistily, že jejich obchodní vztahy s tímto státem „nepřispívají ke genocidě v Palestině“, varoval ministr pro sociální práva Pablo Bustinduy z levicové platformy Sumar, člena koaliční vlády.

Ministr tím vyvolal tvrdou reakci Tel Avivu. Izraelské velvyslanectví ve španělském hlavním městě ve středu (8. května) obvinilo ministra – a další členy Sumaru a španělské radikální levice – z „falešného obvinění“ Izraele.

„Démonizace a delegitimizace Izraele, uchylování se k nepodloženým obviněním, dává křídla Hamásu a těm, kteří usilují o zánik státu Izrael, a jsou jasným podněcováním k nenávisti a podporují antisemitismus,“ uvádí se v prohlášení. (Fernando Heller | EuroEFE.Euractiv.es)


BERLÍN

CDU chce mít po volbách větší vliv na novou Komisi. Současná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a její domácí německá konzervativní strana CDU přistupují ke kampani před eurovolbami jako „spojenci z rozumu“. CDU u toho dává jasně najevo, že nový předseda či předsedkyně Komise, kterou by se měla znovu stát právě von der Leyen, musí do budoucna prosazovat politiku, která bude více vyhovovat představám strany. (Nick Alipour|Euractiv.de)


LONDÝN | BUKUREŠŤ

Britský ministr obrany: Rok 2024 je pro Ukrajinu kritický. Letošní rok bude pro ukrajinské ozbrojené síly klíčový, aby účinně upevnily svou pozici uprostřed probíhající války, uvedl britský ministr obrany Leo Docherty během středeční (8. května) návštěvy Bukurešti.

„Snažíme se Ukrajině poskytnout veškerou dostupnou munici, techniku a vybavení. Vzhledem k závažnosti situace je to naší povinností. Na tento konflikt se musíme dívat v horizontu let, nikoli měsíců,“ řekl Docherty. (Catalina Mihai | Euractiv.ro)


SOFIE

Podpora socialistů před eurovolbami prudce klesá. Bulharská socialistická strana (BSP) zaznamenává prudký pokles podpory a ztratí tři ze svých pěti křesel europoslanců, vyplývá z nového eurovolebního průzkumu zveřejněného ve středu (8. května). Model rovněž předpovídá, že počet europoslanců dvou největších stran – konzervativní GERB (pět křesel) a turecké menšinové strany DPS (čtyři křesla) – zůstane nezměněný. Bulharsko má celkem 17 europoslanců. (Krassen Nikolov | Euractiv.bg)


ZÁPADNÍ BALKÁN | WASHINGTON

Americký vyslanec: Čína návštěvu Evropy pečlivě načasovala. Končící vyslanec USA pro západní Balkán Gabriel Escobar komentoval návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Francii, Maďarsku a Srbsku. Ve svém vyjádření souhlasil s interpretací, že návštěva byla pečlivě načasována tak, aby zvýšila napětí se Západem, a jejím cílem bylo vytvořit novou osu odporu proti evropské integraci v západobalkánském regionu. (Alice Taylor | Euractiv.com)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář