EasyJet začne létat na Kapverdy

09.05.2024 09:00 - Afrika



Letecká společnost easyJet začne od konce října létat pravidelně na Kapverdy. Létat má na největší letiště Amílcara Cabrala v této africké ostrovní zemi, u hlavního města Espargos na ostrově Sal. Létat sem plánuje easyJet 4x týdně z Lisabonu a 2x týdně z Porta. Z Lisabonu jsou nejnovější lety easyJetu plánovány od 29.10.2024 v úterky, středy, čtvrtky a soboty, z Porta pak od 30.10.2024 ve středy a soboty.

S necelými 1,2 milióny odbavených pasažérů v roce 2019 je letiště na ostrově Sal největší letiště Kapverd a základna místní letecké společnosti Cabo Verde Airlines, která odtud létá do Bergáma, Lisabonu a Paříže CDG. Do Lisabonu létá z Kapverd pravidelně též společnost TAP Air Portugal. Místní Bestfly Cabo Verde zase létá z ostrova Sal na ostatní kapverdské ostrovy - Boa Vista, Praia, São Nicolau, São Vicente. Na Kapverdy též míří z Evropy obecně řada charterových letů, zejména společnosti TUI, ale též například i společnosti Smartwings.

Kapverdy (Cape Verde) leží v Atlantském oceánu zhruba 700 kilometrů západně od nejzápadnějšího místa kontinentální Afriky (Cap-Vert), které se nachází v Senegalu. Tyto ostrovy byly až do 15 století, kdy byly objeveny portugalskými mořeplavci, neobydlené. Od července 1975 je tento ostrovní stát s šesti sty tisíci obyvateli nezávislý na Portugalsku. Na Kapverdách je však Portugalština kromě místní Kreolštiny stále oficiálním jazykem. Velké diaspory Kapverďanů žijí kromě Portugalska též i v USA. Zemi se daří v poslední době lákat turistický ruch a prosperovat. Kapverdám se tak vypácí investice do do modernizace mezinárodních letišť na ostrovech Sal, Praia, Boa Vista a São Vicente.


letiště na ostrově Sal, září 2013 (autor: Starway777, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0)

Témata